Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Moderaterna är bara ute efter en fribiljett in i Nato

Annons
Att Moderaterna vill höja anslaget till försvaret har att göra med viljan att gå med i Nato, skriver Ingemar Nilsson (S). Bilder: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / Vadim Ghirda/AP/TT

Replik på M: Sverige får inte stå försvarslöst vid en konflikt – mycket har hänt sedan kalla kriget, ST 11/5.

Efter flera år av försvarsnedskärningar har den socialdemokratiskt ledda regeringen brutit trenden. Vi har reaktiverat den allmänna värnplikten och tar ett helhetsgrepp för att stärka det svenska försvaret.

Att Moderaterna nu säger sig vilja satsa på försvaret är välkommet – men deras förslag borde mötas med stor skepsis.

Under den M-ledda regeringen 2006–2014 gjordes kraftiga nedskärningar på försvaret. Den allmänna värnplikten togs bort, vilket gjorde Sveriges försvar svagare och mindre jämlikt. När borgarna förlorade makten insåg Moderaterna att de visst var för en starkare militär. När Socialdemokraterna nu satsar på militären säger Moderaterna att det är för lite.

Moderaterna lämnar alltså hellre delar av ansvaret för Sveriges militär till Donald Trumps USA och Erdogans Turkiet än att behålla den svenska alliansfriheten.

Moderaterna säger sig vilja höja anslaget till militären till 2 procent av BNP – en ökning med över 50 miljarder kronor per år. Det motsvarar fler än tio skattesänkningar för pensionärer och fler än tio höjningar av barnbidraget, utifrån de satsningar som den nuvarande regeringen gjorde i sin senaste budget.

Anledningen till den specifika ökningen är att Moderaterna vill skaffa sig fribiljett in i Nato. Ett Nato-medlemskap binder oss att assistera andra medlemsländer i deras konflikter. Moderaterna lämnar alltså hellre delar av ansvaret för Sveriges militär till Donald Trumps USA och Erdogans Turkiet än att behålla den svenska alliansfriheten.

Moderaterna har inte heller ännu lämnat klara besked på hur de ska finansiera både sina skattesänkningar och sina försvarssatsningar. Förra gången de styrde fick försvaret ta en av de största smällarna – vilken samhällsfunktion är det som kommer att få se massiva nedskärningar den här gången?

Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot för Västernorrland

Läs också:

► Låt inte militärer leka bort våra miljarder

► Polisen går på knäna – nu behövs ett samarbete med försvaret

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons