Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och M håvar in pengar utifrån – det är konstigt att tiggeri bara är fult för vissa

Annons
Bakgrunden till att vilja förbjuda tiggeriförbud handlar förmodligen om att man ogillar att bli påmind om nöden, skriver Gertrud Anljung. Bilder: Jonas Ekströmer/TT / Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT /  Klockar Mattias Nääs

Om det inte vore så allvarligt, skulle man kunna tycka att situationen är lätt komisk. Här proklamerar landets nuvarande statsminister och även den andre statsministerkandidaten att nu är det dags att förbjuda tiggare, för det är inte värdigt människor att tigga.

Låt oss då titta lite på hur dessa båda herrar finansierar sin verksamhet: Jo, vad gäller Socialdemokraterna, så får de 30 miljoner kronor i år från LO, detta trots att majoriteten av LO:s medlemmar inte avser att rösta på partiet i kommande val. Men Stefan Löfven behöver inte tigga, pengarna rinner in ändå.

Och vad gäller Moderaterna och Ulf Kristersson får han in stora summor pengar från näringslivet och dess penningstarka medlemmar. Och han tigger inte, det rinner in ändå.

Eftersom vare sig Stefan Löfven eller Ulf Kristersson har någon erfarenhet av att tigga är det ju lätt övermaga att de uttalar sig, som om de visste vad de talar om.

Alla människor i Sverige får massor med tiggeripropåer i våra brevlådor. Om vi någon gång har skickat en slant till en organisation, kan vi vara helt säkra på att det kommer välformulerade brev där man ber om ytterligare tillskott.

Är detta ovärdigt? Ska i princip alla människor, organisationer och företag förbjudas att be om bidrag?

Eftersom vare sig Stefan Löfven eller Ulf Kristersson har någon erfarenhet av att tigga är det ju lätt övermaga att de uttalar sig, som om de visste vad de talar om.

Säg i stället att man ogillar att bli påmind om nöden; vi vill leva i vårt välstånd utan att behöva känna oss generade.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vad blir nästa steg? Ska vi förbjuda Sida att berätta om den nöd ute i världen som vi är världsbäst på att engagera oss i? Ska vi förbjuda våra massmediala aktörer att delge oss hur människor lider i krigets Syrien, Jemen, Nigeria med flera?

Om Ulf Kristersson och Stefan Löfven verkligen engagerade sig i tiggarnas situation och önskar att de ska få leva ett värdigt liv, se då till att LO och andra generösa penningstinna institutioner hjälper dessa människor, så att de kan stanna hemma hos sina barn och få råd att laga de läckande taken, ge barnen möjlighet att gå i skolor etcetera.

Men låt oss som faktiskt inte lider av att hjälpa tiggarna få göra så gott vi kan för att ge en hjälpande hand.

Givandets glädje ska vi inte förakta.

Gertrud Anljung

Läs också:

► [+] Nej till nytt förslag – tiggare ska inte tvingas söka tillstånd: "Jag har aldrig hört att de stört någon"

I dag bryr vi oss mer om en hemlös katt än en människa i nöd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons