Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Ökad bemanning går före utredningar och konsulter

Annons

Replik på Vi måste ta hjälp av privata alternativ för att möta efterfrågan i äldreomsorgen, ST 23/5.

Catrin Eliasson (L) skriver att Sundsvalls kommun behöver fler äldreboendeplatser och fler trygghetsboenden. Jag delar den bilden med Catrin. Jag delar dock inte uppfattningen att lösningen är att lägga ut verksamheten, vården och omsorgen, på privat drift. När privata aktörer räcker upp handen och säger att de vill driva äldreboenden i Sundsvall så bygger det på en offentlig finansiering. Vi behöver därför ta höjd i den kommunala budgeten för fler äldreboenden oavsett om det sker i privat eller kommunal regi. Det är också därför vi runt årsskiftet kommer öppna två nya äldreboenden och planerar för ytterligare boendeplatser under kommande mandatperiod.

Precis som Catrin beskriver så finns det en prislapp för att öppna upp för privata aktörer. Har vi 30 miljoner kronor över så prioriterar vi från Socialdemokraterna en ökad bemanning inom äldreomsorgen före utredningar och konsulter.

Förutom äldreboenden ser vi också en efterfrågan av bostäder som möter det behov som finns när vi inte längre orkar bo kvar i villan men fortfarande är för pigg för att flytta in på ett äldreboende. Det handlar om både fler hyresrätter som är tillgänglighetsanpassade men också om fler trygghetsboenden.

Vi socialdemokrater arbetar aktivt för att få fler att bygga hyresrätter som människor har råd att bo i och fler trygghetsboenden. Men det största hotet som vi i dag ser för en sådan utveckling är en borgerlig regering som vill avskaffa det statliga investeringsstödet som syftar till att stimulera byggandet av bra och billiga bostäder.

Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen

Läs resten av replikskiftet:

Privatisering av äldreomsorgen är varken efterfrågat eller billigt

L: Trångsynt av S om äldreomsorgen – är det vinster eller valfrihet ni vill begränsa? 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons