Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Välfärden kräver resurser – inte skattesänkningar

Annons
Roger Johansson menar att Johnny Skalins svar om välfärden talar emot sig själva. Bilder: Fredrik Sandberg/TT / Linus Wallin

Replik på SD: Vi vill ha kvalitet men det verkar inte vara viktigt för S, ST 2/7.

Jag tackar Johnny Skalin för hans svar på min insändare om hur SD:s politik skulle påverka välfärden. Svaret kräver en replik från mig. På min fråga ”På vilket sätt gynnar det välfärden att skattepengar ska gå till vinstuttag i stora välfärdskoncerner koncerner?” försöker Skalin få det till att SD egentligen är på samma linje som Socialdemokraterna och att det är en teknisk fråga. Det står i bjärt kontrast till de ställningstagande som SD gjort i riksdagen. Partiets ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt sa i Ekot 26/5 2015 "Vi har inga som helst problem med att företag inom välfärden gör vinst. Det är en bisarr tanke att försöka begränsa företags möjlighet att visa vinst i en marknadsekonomi". Johnny Skalin röstade också nej till det förslag om övervinster som regeringen lade fram i riksdagen i juni.

På frågan om att SD vill stärka arbetsgivarnas makt på löntagarnas bekostnad säger sig Johnny Skalin inte förstå den riktigt men hävdar "att det är arbetsmarknadens parter som skall sätta löner och inte klåfingriga politiker". I riksdagen har de facto SD ställt upp på förslag om att lagstifta om högstalöner på vis typ av anställningar. Det ska alltså vara förbjudet för en arbetsgivare att betala mer i lön än vad klåfingriga politiker bestämt.

På min sista fråga om hur välfärden ska bli bättre om SD får igenom sina skattesänkningar räknar Johnny Skalin upp ett antal justeringar de vill göra i skattesystemet (en del vällovliga) men glider helt undan frågan om hur deras skattesänkningsförslag på närmare 40 miljarder skall få välfärden att bli bättre.

Välfärden kräver resurser och vi socialdemokrater är garanten för en politik som tillför de resurser som krävs.

Roger Johansson (S)

Kommunfullmäktigeledamot

Läs också:

S: Efter tre mandatperioder är man inte längre nybörjare – kan SD besvara våra frågor före valet? 

►  Plötsligt har jag blivit en attraktiv handelsvara som folk vill tjäna pengar på

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons