Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Vi satsar hellre på en bättre arbetsförmedling än privatiseringar

Annons
Ingemar Nilsson (S) skriver att det finns utvecklingspotential hos Arbetsförmedlingen.

Replik på L: Jobbpolitiken fungerar inte – lägg ner Arbetsförmedlingen, ST 17/4.

Liberalerna efterfrågar en ny jobbpolitik. Varför då? Regeringens jobbpolitik fungerar ju. 250 000 fler i jobb på mindre än fyra år.

Sverige har EU:s högsta sysselsättningsgrad. Arbetslösheten fortsätter att gå ner i alla samhällsgrupper. Den tiden som det tar för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden går ner.

Arbetslösheten bland unga på sin lägsta nivå på 14 år – när vi senast hade socialdemokratisk regering. När den M-ledda regeringen styrde fick Sverige ta emot bidrag från EU för att vi hade exceptionellt hög ungdomsarbetslöshet.

Visst är arbetslösheten för hög bland vissa grupper – inte minst bland nyanlända kvinnor. Men det går åt rätt håll. Och det är med socialdemokratisk politik som det kommer att fortsätta gå ner.

Svensk arbetsmarknad behöver en rikstäckande aktör som på ett bra sätt ser till behoven som Sveriges arbetsgivare och arbetstagare frågar efter. Det behövs en aktör som kan se till att kompetens matchas med företagens behov.

Att Liberalerna nu lägger sitt fulla fokus på vem det är som driver Sveriges arbetsförmedlingar är beklagligt. Det finns utvecklingspotential hos Arbetsförmedlingen – det kommer vi att lägga vår fokus på. För oss är kampen mot arbetslösheten en ideologisk fråga. För Liberalerna verkar privatiseringar vara den viktigaste ideologiska frågan.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Socialdemokraterna vill göra det lättare för Arbetsförmedlingen att matcha individens kompetens med arbetsgivaren. Saknas rätt förmågor eller kunskap vill vi satsa på att utbilda jobbsökande efter arbetsmarknadens behov.

Det viktigaste för arbetsgivare är att det finns rätt kunskap bland de som söker jobb – inte att man kan betala så låga löner som möjligt.

Socialdemokraternas jobbpolitik fungerar.

Jasenko Omanovic (S), riksdagsledamot

Läs också:

För Plus-kunder: Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar på en annorlunda trend i Sundsvalls kommun

Befolkningens obefintliga förtroende för Arbetsförmedlingen går inte att snacka bort

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons