Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Vi värnar om våra äldres frihet och självbestämmande

Annons
Bodil Hansson (S) svarar Stefan Nilsson från Ersta diakoni om äldreomsorgen. Bild: Hasse Holmberg/TT

Replik på Vi saknar välfärdsvisionerna hos Socialdemokraterna, ST 31/5.

Stefan Nilsson, Ersta diakoni, skriver att undertecknad endast fokuserar på anställdas anställningsvillkor och att jag saknar visioner för välfärden i Sundsvall. Vi socialdemokrater tänker att det hänger ihop och att det inte finns någon motsättning mellan goda anställningsvillkor för personalen och visioner för verksamheten.

Välfärden står inför stora rekryteringsbehov och ska vi klara att erbjuda en god äldreomsorg behöver vi investera i personalen. Oavsett om verksamheten bedrivs i offentlig eller privat regi. Utan personal ingen välfärd.

När det gäller Nilssons påstående att Socialdemokraterna saknar visioner för äldreomsorgen så vill jag påstå att politiska visioner inte bör inskränkas till att enbart handla om en verksamhet ska bedrivas i kommunal eller privat regi. Vi värnar i stället om att äldre ska ha frihet och självbestämmande över sitt eget liv.

Politik handlar om att vilja men också om att prioritera och det gör vi socialdemokrater. Vi prioriterar våra äldre och äldreomsorgen vilket märks tydligt i vårt äldrelöfte till Sundsvalls äldre som vi presenterade den 22 maj.

Där skriver vi att vi vill prioritera en ökad bemanning inom äldreomsorgen. Att vi vill starta byggande av fler trygghetsboenden i kommunen, att vi vill ge äldre självbestämmande över sina egna liv.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi socialdemokrater vill vi att alla över 80 år utan behovsprövning ska ha rätt till aktivitet, hjälp med städ eller inköp 8 timmar per månad genom hemtjänsten. Dessutom vill vi skapa fler träffpunkter, men även satsa på gratis motionssim på de kommunala badhusen del av dagen och en bättre tillgång till wifi och tv-utbud på kommunens äldreboenden.   

Vår vision är att värna om och utveckla tryggheten för både äldre och personal på våra äldreboenden och inom hemtjänsten. Vi socialdemokrater kommer alltid att prioritera vår gemensamma välfärd.

Bodil Hanson (S), kommunstyrelsens vice ordförande

Läs också:

► S: Ökad bemanning går före utredningar och konsulter

► L: Vi måste ta hjälp av privata alternativ för att möta efterfrågan i äldreomsorgen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons