Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så bekämpar vi barnfattigdom – barn ska få vara barn

Annons

I Sundsvalls skolor finns det i genomsnitt två barn i varje klass som lever under svåra ekonomiska omständigheter. Rent konkret kan det innebära att ett barn åker till skolan utan frukost eller att ett annat inte har vinterkläder. Det kan innebära en stor ekonomisk påfrestning för familjens ekonomi att vara tvungen att ta med matsäck till skolutflykten eller hyra skidor till friluftsdagen. Barnfattigdom kan se ut på många olika sätt, men de har en sak gemensamt: Barnen kan inte göra sådant som är självklart för andra barn.

De barnen har inte samma möjligheter till en aktiv och meningsfull fritid; både aktiviteterna och resorna kostar pengar. Pengar som familjen inte har. Barnen hamnar därför lätt utanför de andra barnens gemenskap.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vi anser att samhället har ett stort ansvar för att alla barn ska få en bra uppväxt och därför jobbar vi i de kommunala verksamheterna med bland annat kompensatoriska åtgärder som föreningsstöd – som gör det möjligt för föreningarna att hålla låga medlemsavgifter. Kommunala och avgiftsfria bibliotek är, tillsammans med den avgiftsfria skolan, hörnstenar i den välfärd som alla barn har rätt till oavsett familjens inkomst. Det löser dock inte grundproblematiken.

Anledningen till att barn är fattiga är för att deras föräldrar befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation. Förutom utanförskapet som kommer av att inte kunna delta i kompisarnas aktiviteter så påverkas även barnen av föräldrarnas oro för ekonomin och den osäkerhet som det innebär att hela tiden leva på marginalen.

Sommaren är en särskilt jobbig period för de barn vars föräldrar inte har råd att åka iväg på semester. Att vara den enda som blir kvar i stan på sommarlovet när andra åker iväg till sommarstugan, ridlägret eller kanske en solsemester utomlands.

För oss är detta en viktig och prioriterad fråga. Vi har därför tittat på vad vi kan göra från kommunen för att förhindra att dessa barn hamnar i utanförskap. Vi har tittat på flera saker och faktiskt sjösatt en hel del som gör skillnad.

Tillsammans med föreningslivet arrangerar kommunen i år ett stort antal gratisaktiviteter under hela sommarlovet för alla barn. Vi har också startat upp Sportoteket där alla barn ska kunna låna idrottsutrustning.

Det är också därför som vi jobbar för att få till en ungdomsrabatt på bussarna. Vi tycker att det är självklart att alla barn ska kunna ta sig till och från sina fritidsaktiviteter och kompisar utan att behöva fundera om familjen har råd. Barnen ska inte behöva fundera på det. Barn ska få vara barn.

Hicham Elkahtib (V)

Vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Niklas Evaldsson (V)

Ledamot Socialnämnden

Hans Zetterkvist (V)

Vice ordförande barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons