Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blev de stora viktiga för mänskligheten

/
  • Nelson Mandela satt i fängelse för sin kamp för svartas rättigheter.

Annons

Den nyligen avlidna Cassius Clay, eller Muhammad Ali, framstår även han som en av tidens legender. Inte bara för att han så övertygande är känd som världens kanske genom tiderna mest eleganta och briljanta boxningsvärldsmästare i tungvikt – utan för att han i skarp kontrast till det våldsutövande, visade "det stora" för mänskligheten. Det gjorde han som bärare av fred och frihet genom sin handling att vägra utföra militära handlingar, vilket han dömdes och fick fängelse för. Fredsprojektet som ingen lyckas med men som många hoppas på, används i all världens argumentation, även av förespråkarna för att legitimera och motivera ett EU.

Muhammad Ali hade en lång väg att vandra vilket är vanligt för många som hamnar i fokus för något de kämpar för och känner sig övertygade av.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

En annan känd och ledande legend bland frihetskämpar, Nelson Mandela, fick erfara det svåra med "det stora" när han för sin övertygelse i frihetskampen för de svartas utsatthet i Sydafrika blev fängslad i nära tre decennier. Tre decennier satt han i fängelse innan han till slut fick upprättelse och senare blev president för Sydafrika.

Att ha varit "Persona non grata", där samhället och omgivningen tagit avstånd med utfrysning och mobbning är kanske det största beviset på en människas storhet.

I bästa fall får hen till slut ett erkännande för "det stora" de personifierar och den nytta det förmedlar för framtid.

"Det stora" har heller ingenting med titlar, digniteter och så vidare att göra utan är enbart ett resultat från den enkla människan och de ställningstagande, beslut samt utförda handlingar som följer. Det visar om man som människa kan fatta viktiga men svåra beslut grundade i sin egen person, situation och uppfattning.

Jerry Nilsson

Skribent, samhällsdebattör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons