Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så botar vi en sjukt stressad socialtjänst

Annons

Obalansen mellan krav och resurser gör att medarbetare i socialtjänsten dagligen försvinner in i sjukskrivningar som hade kunnat undvikas. Vision ger i dag sju förslag till politiker och arbetsgivare i Medelpads kommuner om hur de kan vända trenden med en sjukt stressad socialtjänst.

Sedan 2010 har antalet nya sjukskrivningar bland socialsekreterare till följd av stress ökat med nästan 70 procent. I vissa kommuner är hälften av medarbetarna inom socialtjänsten sjukskrivna och allt oftare är verksamheterna hänvisade till tillfälliga lösningar med dyra konsulter.

Läs också: Bedrövligt hur ni behandlar våra åldringar

Och inget tyder på att trenden är på väg att vända. Tvärtom. Visions medlemmar inom det som är samhällets yttersta skyddsnät, vittnar om en arbetssituation som präglas av obalans mellan krav och resurser, en hög arbetsbelastning och svåra arbetsuppgifter.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vision har därför identifierat sju åtgärder som politiker och arbetsgivare i Medelpads kommuner måste genomföra för att skapa en stabil personalsituation och leva upp till de nya föreskrifterna om social arbetsmiljö från Arbetsmiljöverket:

• Fler kollegor med hjälp av nya välfärdsmiljarder. Regeringens tillskott på tio miljarder kronor per år till kommunerna ska leda till fler medarbetare och chefer i socialtjänsten.

• Rätt använd kompetens. Varje profession behöver få tid att ägna sig åt de arbetsuppgifter de har särskild kompetens att utföra.

Läs också: Fegt av socialtjänsten att slå på den som ligger

• Tillsvidareanställning ska vara norm. Alla vakanser, även om de är tillfälliga, ska tillsättas med tillsvidareanställda.

• Använd överanställning som långsiktig strategi. Verksamheten bör planera sin personalförsörjning så att det finns resurser att hantera arbetstoppar och frånvaro med befintlig personal.

• Garanterad introduktion för nyanställda.

• Långsiktiga lönesatsningar.

• Uppföljning av personalavdelningen för alla medarbetare som slutar.

Vision anser också att det behövs en nationell modell för att mäta arbetsbelastning. Vi har därför föreslagit regeringen att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att tillsammans med arbetsgivare och de fackliga organisationerna arbeta fram en sådan modell.

Läs också: Kritiserar Sundsvalls kommun efter budet till undersköterskorna: "De förtjänar ett gott ledarskap"

Det är inte länge sedan yrken inom socialtjänsten hade en låg andel långtidssjukskrivna och var klassade som lågriskyrken. Vår vision måste därför vara att välfärdsyrken med höga sjuktal ska återgå till att vara friska yrken.

Det kräver att vi tillsammans återställer balansen mellan krav och resurser. Att fack och arbetsgivare i Medelpads kommuner tillsammans arbetar så att inte fler blir sjuka av stress.

Robin Fångsjö

Ordförande vision, Sundsvalls kommun

Jens Löfgren

Ordförande vision, Timrå kommun

Peter Sidén

Ordförande vision, Ånge kommun

Veronica Magnusson

Förbundsordförande vision

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons