Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kvalitetssäkrar vi Timrås skolor

Annons

I tider av undermåliga resultat, lärarbrist och hopplöshet i skolorna måste vi samla våra krafter och göra slag i en del förändringar. Timrå kommun står i dag inför fem akuta åtgärder.

Ett: Tillsättning av fler lärare och specialpedagoger. Helst innan den personal vi har når väggen.

Två: Begränsning av klasstorleken i skola och förskola. Tolv elever per klass i förskolan, med fyra elever per pedagog under daglig verksamhet och 18 elever per klass i grundskolan bör utgöra tak.

Tre: klargörande av mentorsrollen för ett tydligare och tryggare mentorsskap. På handledaren ska vila ett ofrånkomligt ansvar att med närvaro och engagemang följa upp sina elevers studiesituation samt att vid behov och utan dröjsmål rapportera förändringar till vårdnadshavare, skolledning och elevhälsa. Sex elever per handledare i förskolan och nio elever per handledare i grundskolan bör utgöra maxantal.

Fyra: Upprättande av samsyn kring lärargemensamma frågor inom och över årskurserna. Frågor som studiero, trivsel, bedömning, mentorskap och likabehandling bör överbrygga ämnen och årskurser som en röd tråd från förskola till gymnasium.

Fem: Införande av kunskapsgaranti i lågstadiet. Att få lära sig läsa, skriva och räkna under skolans tre första år kan väl inte vara för mycket begärt? Eller vad säger ni som har styrt kommunen ett tag nu? Tror ni fortfarande att elevanpassade stödinsatser, personal och läromedel kommer gratis?

Veronika Henriksson

Småbarnsförälder, lärare och folkpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons