Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ligger det till kring planerna om torget

Annons

Replik på "Politikerna spottar på oss skattebetalare", ST 25 maj.

I en insändare riktar Ewa Eriksson kritik mot oss som politiker för hur hanteringen kring frågan om Stora torget i Sundsvall har varit. Vi vill beklaga att det är denna bild skribenten har fått, och svara på några av de felaktiga påståenden som har cirkulerat.

Beslutet om att bygga om torget i Sundsvall togs redan 2011 i ett beslut om att satsa på Sundsvalls vardagsrum. Denna plan fortsatte rulla på ända tills Nicklas Nyberg och Gert Wingårdh presenterade sina planer på ett höghus bredvid torget, varpå kommunledningen valde att lägga planerna på is.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det stämmer att vi har haft kontakt med Nyberg i förhoppningen att han skulle vara intresserad av ett byggprojekt i Sundsvall. Vi ser det som vår skyldighet som företrädare för kommunen att ständigt arbeta för att Sundsvall ska utvecklas i en positiv riktning genom att bland annat få entreprenörer att vilja etablera sig i vår kommun. Det höga bostadshuset bredvid torget var vad Nyberg tillsammans med Wingårdh senare presenterade som förslag.

Läs också: Rädda torget och skrota höghusplanerna

Läs också: Behöver vi en jättepenis på torget?

Läs också: Så kommer skyskrapan att byggas – "Modern men med samma material som andra hus i stenstan"

Läs också: Nyberg och Wingårdh vill bygga höghus på Stora torget: "Kyrkan kommer inte längre dominera stadsbilden"

Nu har entreprenören lämnat en formell begäran om ändring av detaljplan. Blir en ny detaljplan aktuell beslutas den av kommunfullmäktige enligt den brukliga ordningen, vilket är en process som förväntas ta minst ett och halvt år. Om skyskrapan blir av är den givetvis inget som kommunen finansierar.

Vi har, som vi tidigare uttryckt, full respekt för att det är ett kontroversiellt förslag – även om vi båda personligen är positiva till byggnaden i fråga. För att Sundsvall även i framtiden ska vara en bra kommun att bo, leva och verka i krävs utveckling och nyskapande idéer – oavsett om det är en skyskrapa med bostäder eller något annat. Vi kommer fortsätta jobba på alla sätt vi kan för att utveckla kommunen både på lång och kort sikt.

Peder Björk

Kommunstyrelsens ordförande

Bodil Hansson

Kommunstyrelsens vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons