Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så undviker vi onödiga olyckor i trafiken

Annons

Som cyklist på väg 86 utsätts jag så gott som dagligen för, framför allt från bilister, omdömes- och ansvarslösa omkörningar. Bilförare som kör om nära, kör om vid möte med annat fordon eller varför inte köra ut från en sidoväg mitt framför cykeln eller preja mig av vägen.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I dag tyckte en bilförare att det var en bra idé att svänga in framför mig för att sedan direkt svänga höger när jag var i färd med att passera i Travrondellen (måste passera den för att ta mig ut på Timmerleden). Jag hann reagera och kastade cykeln åt höger och hamnade samtidigt på fötterna mitt i körbanan medan bilisten glatt fortsatte vidare.

Listan på incidenter är lång och inkluderar även en påkörning av bil som ledde till att jag transporterades med ambulans till Sundsvalls sjukhus. Att vistas i trafiken innebär att följa givna regler samt anpassa körning efter väderlek, visa omdöme och hänsyn. Detta må väl gälla alla, såväl de som framför motorfordon som vi som cyklar eller de som går. Bristen på hänsyn och omtanke, om såväl sig själv som andra i trafiken, är påfallande hög. Om vi alla hjälps åt genom att låta framfarten på vägarna få vara ett samspel präglat av ansvarstagande, hänsyn och omtanke skulle nog en hel del, i mitt tycke, onödiga olyckor undvikas.

Lena Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons