Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhället och invånarna skulle må bättre av sex timmars arbetsdag

Annons
Genom att dra ner på antalet arbetstimmar skulle också stressen och den psykiska ohälsan minska, och vi skulle få en mer välmående befolkning, menar Kalle Wadin Wesslén. Bilder: Robert Henriksson/TT / Heiko Junge/TT

Samhällsutvecklingen har under en längre tid inneburit ökad psykisk ohälsa och ökade sjukskrivningstal. Samtidigt ökar den arbetade övertiden, så pass mycket att den genomsnittlige arbetstagaren i stort sett arbetar sex dagars arbetsvecka. Den tekniska utvecklingen går snabbt framåt och allt färre personer behövs för att göra samma arbete som förut. Allt detta sammantaget blir en fullständigt obegriplig kombination, men på något sätt också logisk. Trots att vi egentligen bara skulle behöva arbeta mindre och mindre blir det i stället mer och mer. Det leder till att många helt enkelt arbetar slut på sig själva.

Varje arbetad timme blir med sex timmars arbetsdag betydligt mer effektiv än under våra nuvarande åttatimmarsdagar.

Sjukskrivningar och psykisk ohälsa kostar mycket stora pengar, framför allt när det riskerar att permanentas och bli riktigt långvarigt. En förkortad arbetstid kostar inte på långa vägar lika mycket, framför allt inte långsiktigt, då det i stället skulle bli en stor samhällsekonomisk vinst. Sex timmars arbetsdag har testats på olika håll runtom i landet, med mycket positiva resultat som följd. Effekterna har blivit bättre sömn, minskad stress och minskad risk för sjukskrivningar. Varje arbetad timme blir med sex timmars arbetsdag betydligt mer effektiv än under våra nuvarande åttatimmarsdagar.

Det finns ett mycket stort samhälleligt behov av att införa sex timmars arbetsdag. Vi får en mer välmående befolkning på flera olika plan. Det kan även fungera som åtgärd för att minska arbetslösheten, helt enkelt genom att vi ”delar på jobben”. Att sextimmarsdagen ännu inte har blivit införd beror förmodligen på någon form av prestige hos borgerligheten och näringslivet, som vägrar erkänna att man i alla tider haft fel på denna punkt och därför fortsätter med sitt hårdnackade motstånd. Detta trots att alla fakta och forskningsresultaten visar på motsatsen.

Kalle Wadin Wesslén

Sundsvalls Socialistförening

Läs också:

Det är vi i personalen som får betala för bilden av en bra förskola

Vi borde jobba mindre – vad är det för vits med utslitna pensionärer som belastar välfärden?

Sofia Mirjamsdotter: Vi har inte råd att inte laga sjukförsäkringen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons