Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällsdebatten blundar för frågan om fördelning av resurser

Annons
Med avseende på resursanvändning kan egentligen tre frågor besvaras: ”vad”, ”hur?” och ”för vem?”. Den senaste glöms ofta bort, vilket gör att fördelningspolitik blir till en icke-fråga, enligt Bertil Lindström. Bilder: Tobias Lundgren/TT och Fredrik Sandberg/TT;

Katarina Wennstams framträdande i Sveriges Radios ”Sommar” fredag den 6 juli 2018 var mycket intressant! Bland allt intressant har jag tagit fasta på ett avsnitt i programmet som exemplifierar den snåla tilldelningen av polisresurser när en kvinna, som vill avbryta sitt förhållande till en man, söker skydd mot mannens försök att tvinga henne att fortsätta förhållandet.

Wennstam jämför detta med den mängd resurser som polisen anslår för att begränsa läktarvåld och annat våld (huliganism) i samband med fotbollsmatcher. Hon för fram förslaget att polisresurser i stället ska styras från bevakning vid fotbollsmatcher till skydd av kvinnor mot efterhängsna och våldsbenägna män.

I samhällsdebatten hör man ofta att arbetsfördelningen mellan politik och expertis skall ske mellan enbart vad och hur. Detta innebär då att frågan om för vem glöms bort och fördelningspolitik blir till en icke-fråga.

I detta sammanhang har Wennstam ”på köpet” lyckats framhäva den generellt riktiga innebörden av ordet ”fördelningspolitik”. Det handlar inte bara om att flytta köpkraft/resurser från bemedlade till obemedlade. Det kan också exempelvis handla om att flytta resurser från en grupp (bestående av både bemedlade och obemedlade), som är intresserad av fotboll till en annan grupp, som består av kvinnor, som behöver skydd.

Egentligen är det här inte alls krångligt. Ändå har svensk samhällsdebatt lyckats krångla till frågan. Ett skäl är den svenska samhällsdebattens korvstoppning av vanföreställningen att ”fördelning” handlar blott och bart om köpkraft. Ett annat skäl gäller arbetsfördelningen mellan politik och expertis i samhällsdebatten.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men med avseende på resursanvändning kan egentligen tre frågor besvaras: ”vad”, ”hur?” och ”för vem?”.

Politik bör handla om vad det allmännas (statens, regionernas och kommunernas) medel skall riktas in på att få fram. Samt för vem/vilka det allmänna skall göra det framtagna tillgängligt och nyttigt. Däremot är hur expertisens – snarare än politikens – ansvarsområde.

I samhällsdebatten hör man ofta att arbetsfördelningen mellan politik och expertis skall ske mellan enbart vad och hur. Detta innebär då att frågan om för vem glöms bort och fördelningspolitik blir till en icke-fråga.

En rationell hushållning med knappa resurser förutsätter en intelligent analys av alla tre frågor. Här kom Katarina Wennstam med ett välkommet praktiskt exempel!

Bertil Lindström, Sundsvall

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons