Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan mellan akademi och näringsliv för samhällets och näringslivets utveckling

Annons

Ute på våra akademiska institutioner finns det en enormt stor potential och massvis med användbar kunskap. Det har alltid funnits ett avstånd mellan akademi och näringslivet, då forskningen ska stå fri från annan påverkan.

Men, samverkan handlar ju inte om politisk påverkan utan det handlar om att företagen ska kunna få tillgång till branschspecifik kompetens som bidrar till företagens goda renomé. De som är verksamma inom naturvetenskap och teknik har hittills varit bättre på samverkan med näringslivet och arbetsmarknaden, än vad som är fallet med samhällsvetarna.

Att göra det möjligt att ha ex-jobbare ute på företagen och som därmed bidrar med nya kunskaper är viktigt för att företagen ska kunna utvecklas och få in nya idéer och tankesätt. Vi har sätt att det har skett viss avknoppning när det bildats små företag runt universitetet på olika platser. Vi har bland annat en Science park i Kista med fokus på teknologi. Detta då många it-bolag är verksamma ute i Kista. I Lund startades iDEON för många år sedan och runt detta har det växt fram en del småföretag inom bland annat biokemi och bioteknologi. Även Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg är duktiga på samverkan med närliggande branscher, däribland båtbyggnad. Bland annat bidrog expertis från Chalmers i samband med utredningen efter haveriet med M/S Estonia.

Att personer från näringslivet och akademin samarbetar inom ramen för olika forskningsprojekt blir allt viktigare. För, på det här viset kan de börja bygga nätverk och skapa förtroende för varandra. Då blir de också medvetna om varandras kompetenser och hur dessa kan tas tillvara på ett bättre och effektivare sätt inför framtiden.

Samverkan behövs också för att minska avståndet mellan akademiska studier och arbetslivet, och det är bra att en del universitet och högskolor infört möjligheter för studenter att kunna göra praktik under sin utbildning ute på en arbetsplats, däribland ute i näringslivet.

Detta erbjuds ofta som en separat studieperiod, som de kallar för praktikperiod men som ger akademiska poäng och sedan ingår när studenterna ska ta ut sin examen. Det här används bland annat vid Örebro Universitet, vilket har lockat många studenter att söka sig dit.

Sedan så är det bra att en del universitet tar in personer från verkligheten som har arbetat med de frågor som tas upp inom utbildningen. Då förs utbildningen och studenterna närmare den verklighet som väntar dem efter att de blivit färdiga med sin utbildning.

Mikael Drakenberg

statsvetare och juridikstudent

Tor Sjödin

innovatör och grundare av iRezQ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons