Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningen om skolan i Sundsvall

/

Annons

När man gör en googlesökning på "Sveriges bästa skola" så får man ungefär 26000 träffar. Bland träffarna fanns några om Sundsvalls kommun. Och visst vore det roligt om man lyckades bli bättre än Kil, Lomma, Danderyd, Kalmar, Göteborg, Uppsala med flera som har uttalat samma mål. Än roligare vore det om vi fick en skola där det är hälsosamt att arbeta och där våra elever får goda förutsättningar att bygga upp både kunskaper och självförtroende.

Hur står det då till med skolan i Sundsvalls kommun? Lärarnas Riksförbund har jämfört hur kommunerna levererar när det gäller resursanvändning, likvärdighet, behörighet, skolresultat samt lärarlöner. Sundsvall klarar sig dåligt i jämförelsen även om man i ranking av lön hamnar på plats 71 av 290 kommuner så har man även där tappat mark sedan 2012. När det gäller elevresultaten hamnar Sundsvall på plats 191 av 290 kommuner, resursanvändning plats 251, likvärdighet plats 221, behörighets- och legitimationsranking på plats 127. Vår kommun fortsätter att ligga i botten vilket bekräftas år efter år i olika jämförelser.

För ett par år sedan kom dåvarande skoldirektör tillbaka från en stor internationell konferens i Turkiet. Han berättade stolt över hur imponerade delegater från andra länder varit över hur mycket vi gjorde i Sundsvall. Nog har mycket gjorts och mycket görs i dag men ... en befogad fråga att ställa är: "Gör det någon nytta då?"

Svaret är: "Uppenbarligen inte". Om man på konferensen i Turkiet reflekterat över Sveriges skolors kunskapsutveckling och känt till att Sundsvalls skolor rankades bland de absolut sämsta i Sverige. Skulle man ha varit imponerade då?

Vad behöver göras? Helt klart är att resurserna används fel. Resurserna måste satsas där det gör mest nytta, det vill säga i mötet mellan lärare och elev i klassrummet. Lärarna i Sundsvall har dryga 20 000 år av erfarenhet och dryga 4 000 år av utbildning sammanlagt. Det borde vara intressant, men ingen frågar dem vad som borde göras.

Ge lärarna bästa möjliga förutsättningar att genomföra väl förberedda och genomtänkta lektioner. Ge lärarna utrymme att ta del av varandras stora erfarenhet och kunnande för att utvecklas. Vi har bra lärare i Sundsvall så ge dem chansen att visa det och sluta nöta ut dem och stjäla deras arbetstid med sådant de kan vara utan.

Tomas Ärlebrant

Kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons