Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för platspåsar

Annons

Nästan alla sliter till sig en plastpåse i affären för att lägga frukt eller grönsaker i. Påsen hamnar sedan bland hushållssoporna. Den förbränns och ger värme och koldioxid. En ändlig resurs förintas. All plast skall hamna i plaståtervinningen för att bli råvara.

Påsarna har blivit ett stort problem världen över. De hamnar i haven, orsakar översvämningar och förorenar miljön. Rwanda var först med att bannlysa plastpåsen, men inte utan protester. Förbudet övervakas rigoröst. De beslagtas på flygplatsen i Kigala, fordon kontrolleras vid gränsen, att smuggla in plastpåsar ger fängelsestraff. Andra länder och områden har följt efter eller flaggar för restriktioner eller förbud.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Sverige har inga planer på ett förbud. Ett lagstadgat producentansvar gör att den som producerar påsarna även måste ta hand om dem.

Plast är det vanligaste skräpet på Sveriges stränder enligt Håll Sverige rent 2015. I Rwanda märktes snart en markant skillnad i miljön. Rwanda blev det renaste landet i Afrika, kor och getter som går på bete dör inte längre av att få plast i sig.

K-G Ahlström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons