Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: En fultolkning av vår motion – Ånges invånare betalar för mycket skatt

Annons

Replik på Vill SD chockhöja skatten för Ånges kommuninvånare? ST 12/6.

Jan Filipsson (S) ondgör sig över en motion jag lagt i riksdagen. Tyvärr har han bara läst yrkandet. Motionsyrkandena är så kallade tillkännagivanden. Det innebär att om motionen vinner bifall i riksdagen så måste regeringen återkomma med förslag kring det som framförs i motionen. Det är motionens innehåll som ska ligga till grund för detta förslag. Om Filipsson hade läst motionen så hade han förhoppningsvis förstått innehållet.

Motionen lyfter fram ett förslag att förändra dagens kommunala skatteutjämningssystem. Dagens system förhindrar ansvarsutkrävande av politiker som via politiska beslut förstör en kommuns ekonomi. I motionen pekar jag ut socialdemokratiska Malmö som det stora problemet. Malmö får över 5 000 miljoner av andra kommuner. Kommuner som under lång tid fattat dåliga beslut kan utnyttja skatteutjämningssystemet för att dölja detta. Därmed märker inte Malmös invånare av problemen och har inget incitament till ansvarsutkrävande vid nästkommande val. Malmös skattesats ligger på 31,93, Ånges invånare får betala 34,62! Varför ska Ånges löntagare betala 538 kronor mer i skatt vid en lön på 20 000 kronor än Malmös invånare?

Jag vill se ansvarsutkrävande av vettlösa politiker genom att tvinga kommuner som Malmö att höja skatten. Det skulle leda till förbättrad ekonomi för glesbygdskommuner som Ånge eftersom skatteutjämningen skulle gå till kommuner där det är yttre omständigheter som demografi och befolkningsutveckling som är problemet, inte misshushållning som i Malmö.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det sista beviset för att Filipsson vare sig läst eller förstått motionen ses i hans uträkningar, där han påstår att Ånge skulle behöva höja skatten med 4 procent. I motionstexten anges nämligen ett tak på 36 procent, det vill säga även med Filipssons fultolkning skulle det maximalt kunna bli plus 1,38 procent, även om denna höjning naturligtvis inte är aktuell. För Malmös del däremot, vidhåller jag att skatten borde höjas med 4,07 procent vilket effektivt skulle sätta stopp för fortsatt socialdemokratiskt vanstyre.

Sven-Olof Sällström (SD)

Riksdagsledamot, ledamot kommunfullmäktige Ånge

Läs också:

Sofia Mirjamsdotter: Därför vore SD:s landsbygdspolitik en katastrof för Ånge

► S: SD är inte på vanligt folks sida – i dag röstar partiet ja till övervinster i välfärden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons