Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD:s quickfix går framåt när sossarna svänger höger

Annons
Sverigedemokraternas framfart är resultatet av bland annat Socialdemokraternas vandring högerut, menar Thomas Eriksson. Bild: Alexander Larsson Vierth/TT / Pontus Lundahl/TT

När SD kom in i Sveriges riksdag bevisades en sak, att det är nyliberalismens idéer som slitit det samhälle jag växte upp i stycken.

Jag har alltid hävdat att så är fallet och deras neofascism skulle aldrig ha fått någon effekt i riksdagsvalet om nyliberalismen med dess främsta förespråkare i Ronald Reagan och Margaret Thatcher inte fått så stort genomslag som den fick.

Här i Sverige hakade vi på detta nyliberala tåg efter Berlinmurens fall. Jag är socialdemokrat och jag förvånades starkt över hur mitt eget parti inte avvecklade bland annat friskolereformen efter valet 1994. I stället fortsatte man sin vandring högerut närmare och närmare den politiska mittfåran.

Inte blev det så mycket bättre under Göran Perssons tid som partiordförande och sedermera statsminister heller. Han var mer intresserad av att hålla sig väl med näringslivet och överlät till marknadskrafterna att, så att säga, fixa problemet. Man fortsatte att avreglera viktiga samhällsfunktioner, så som järnvägen, Televerket och Posten.

Saker som tidigare just varit viktiga samhällsfunktioner för människor i Sverige var därmed ett minne blott.

Allra tydligast av vilka effekterna blev kan man se hos järnvägen, var det så bra att avreglera den? Nej, naturligtvis inte, och jag inbillar mig att det finns många runt om i vårt avlånga land som håller med mig på den punkten.

Ledare: Sofia Mirjamsdotter: Jimmie Åkesson har rätt (fast han har fel)

Människor som förut kände trygghet, hade livsglädje och framtidstro har i sin förtvivlan låtit sig bli manipulerade av den quickfix som SD lägger fram.

Sedan kom Alliansen med Fredrik Reinfeldt i spetsen. Hans åtta år vid makten har gjort en redan mycket stor oro i människors vardag än värre. Han fortsatte på den utstakade väg som Carl Bildt gjorde, privatiserade sönder svensk välfärd och genomförde kraftiga försämringar i det sociala skyddsnätet i Sverige.

Allt detta sammantaget har utgjort den grogrund som Sverigedemokraterna har byggt upp hela sin väljarbas på. Människor som förut kände trygghet, hade livsglädje och framtidstro har i sin förtvivlan låtit sig bli manipulerade av den quickfix som SD lägger fram. Av det har de också fått en blindhet som gör att man inte ser Sverigedemokraterna för vad de egentligen är.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag menar därför att den enda vägen för människor att åter få framtidstro och känna trygghet igen är att socialdemokratin måste återgå till sina rötter. De måste återställa allt det som har slitit Sverige i stycken och som har skapat detta vi-och-dem-samhälle som just är Sverigedemokraternas livsluft. Socialdemokrati måste bli just social demokrati igen då kommer vi alla att få det vi så länge saknat och längtat efter.

Det kan inga fascister.

Thomas Eriksson – för ett värdigt liv

Läs också:

Vi måste dra lärdom av historien – många känner inte till SD:s bakgrund

Nazismens rötter i SD hotar vår demokrati

SD: Vi stjäl inte från kommunens resultat – slopa mottagandet av invandrare i stället

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons