Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: Vi vill ha kvalitet men det verkar inte vara viktigt för S

Annons
Johnny Skalin (SD) svarar på Roger Johanssons (S) frågor om välfärden. Bild: Henrik Montgomery/TT (montage)

Replik på S: Efter tre mandatperioder är man inte längre nybörjare – kan SD besvara våra frågor före valet? ST 28/6.

Roger Johansson (S) ställer tre frågor. Första frågan: "På vilket sätt gynnar det välfärden att skattepengar ska gå till vinstuttag i stora välfärdskoncerner?" Som svar på frågan ställer jag frågan tillbaka till Roger Johansson, för hans parti vill liksom SD inte heller ha något vinstförbud. Däremot vill S ha vinstbegränsningar för välfärdsföretag, vilket också SD vill. Skillnaden är att vi vill uppnå detta genom att stärka kvalitetskraven, vilket även S gick till val på 2014. Genom kvalitetskrav, oavsett om det är en kommunal eller privat utövare, försäkrar vi oss om att varje satsad skattekrona också ger mest välfärd. Varför tycker inte S att kvalitén är viktig?

Det är arbetsmarknadens parter som ska sätta lönerna och inte klåfingriga politiker.

Den andra frågan löd: "På vilket sätt gynnas välfärden och arbetande människor av att makten på jobben förskjuts till arbetsgivarna på löntagarnas bekostnad?" Det är för mig oklart vad frågan avser. SD är dock tydliga med att det är arbetsmarknadens parter som ska sätta lönerna och inte klåfingriga politiker. Det är en modell som även S förespråkar.

Den tredje frågan: "På vilket sätt skapas bättre förutsättningar för välfärden med de skattesänkningar SD driver centralt?" SD centralt driver frågan om att den så kallade pensionärsskatten, som medför att pensionärer betalar en högre skatt än de som arbetar, skall tas bort. Vi föreslår också höjd garantipension och höjt bostadstillägg. Utöver det är vår största enskilda skattesänkning sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. En liten andel av våra föreslagna skattesänkningar går också till att höja incitamenten till att studera och att vilja klättra i karriären.

För oss handlar välfärd inte bara om välfärdstjänster utan också om att det ska gå att leva på sin lön och pension. Med dessa svar frågar jag Socialdemokraterna hur ni, på bekostnad av välfärden, kan låta statens direkta kostnad för invandring och integration uppgå till 50 miljarder kronor årligen?

Johnny Skalin (SD)

Läs också:

Glöm inte vilka det var som gjorde semestern möjlig när du ligger där i hängmattan

►  Plötsligt har jag blivit en attraktiv handelsvara som folk vill tjäna pengar på

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons