Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se möjligheterna och utnyttja vår vackra stad: Våga satsa på linbanan

Annons
Sundsvall har unika förutsättningar till att bygga en framtida turistattraktion, skriver insändaren.Bilder: Kathy Matheson/TT,  Arkivbild

Har just läst om tankarna kring en linbana från Gula villan till Norra berget. Det är inte första gången tanken väcks, liksom den om en linbana upp till Södra Stadsberget. Vilket lyft det skulle vara för Sundsvall, inramat av två berg, att med sina unika förutsättningar skapa något som de flesta städer inte har möjlighet till.

Men som vanligt när det gäller innovativa idéer i Sundsvall, så är det politiska motståndet på plats. När man läser Miljökontorets argument emot projektet – att en sådan bana skulle påverka bergssluttningen för mycket – blir man rädd att det återigen är miljöpartister som är framme och hämmar utvecklingen av Sundsvall. Det bästa är förstås om unga som gamla tvingas cykla upp till toppen av Norra berget…

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Här finns nu möjlighet för staden att bjuda på ett vackert panorama. Staden skulle få en turistattraktion som kräver litet utrymme, är drift- och energisnålt samt tystgående och avgasfritt.

Och är det inte så när man besöker städer som har vågat satsa på lin- eller kabinbanor, att man upplever att de ligger i framkant på något sätt? Att se på Rio de Janiero är kanske att ta i, men Barcelona, Bergen och Gibraltar är goda exempel. Och inte minst La Coruña i nordvästra Spanien med dess glaskula som tar oss upp till deras bergstopp med en underbar vy över staden och dess hamn.

Nu är det dags för politikerna i Sundsvall att engagera sig och stötta de entreprenörer som trots allt fortfarande finns. Finansieringen tycks ju i princip vara på plats. Att tala om att värna bergssluttningen är ett dåligt argument när det krävs en stolpe förutom start och avstigning.

Sten Fannberg

Läs också:

[+] Vill bygga linbana till Norra berget så att fler kan ta sig dit: "Går att finansiera utan kommunala pengar"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons