Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ship To Gaza – vilken blockad syftar ni på?

Annons
Dror Feiler ombord på segelbåten

Nu är en spännande resa slut. Igen! Det är Ship to Gaza som med en vacker och snabbseglande tvåmastare från 70-talet försökt bryta blockaden av Gaza och leverera ”efterfrågade förnödenheter” till Gazaborna. 

”Många människor som jag träffar har ingen aning hur människorna har det i Gaza och när jag berättar går det upp ett ljus för många”, sade Kit Kittredge, en av deltagarna, till ETC den 23 januari.

Jag har alltid respekterat och uppskattat människor som vill hjälpa andra men nu blir jag lite villrådig. Visst tror jag att besättningen på båten vill väl men vilken blockad menar man? Och finns det inte tillräckligt med förnödenheter på Gaza?

Nyligen publicerades statistik över hur mycket gods som transporterades från Israel till Gaza genom gränsövergången Kerem Shalom under 2017. Totalt passerade 160 000 lastbilar med byggmaterial, livsmedel, kläder, medicin och andra detaljhandelsprodukter.

Försändelserna placeras på det nya transportband som Israel förra året lät installera till en kostnad av flera miljoner kronor, och förs därefter in i Gaza för vidare transport till dess slutdestination. Nu blev det ju tillfälligt stopp där när "palestinier" brände ner anläggningen under sina fredliga demonstrationer nyligen.

Palestinier vid badstranden. Bild: Hatem Moussa/AP Photo/TT

Men det måste erkännas, visst har en del frakter blivit stoppade. Bland annat de som innehållit lasersikten, militäruniformer, militärstövlar, elektronik till sprängladdningar, material till raketer och dykarutrustningar. Är det blockaden mot detta som Ship to Gaza vill bryta?

Sen funderar jag, Kit Kittredge, hur människorna på Gaza egentligen har det eftersom ”palestinierna” är den största gruppen mottagare av internationellt bistånd. I hela världen! Bara från lilla Sverige får man 1,5 miljarder kronor (2015-2019) Varför märks inte det?

Vart tar pengarna vägen förutom till Mahmoud Abbas som nyss köpte ett lyxigt privatflygplan för 400 miljoner, eller till hans ”villa” för 100 miljoner?

Kit, jag tror du behöver tänka om.

gortha

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

[+] Kvinnornas kamp för freden i Israel och Palestina

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons