Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SiS svarar: Tvångsvård motverkar missbruk och räddar liv

Annons
SiS, Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Sverige bör avskaffa denna inhumana behandling av oskyldiga medborgare, skrev Jan Norberg i en tidigare insändare. Bild: Marcus Ericsson/TT.

Replik på: "Rättssäkra" Sverige kastar sten i glashus –medborgare som inte har begått brott spärras in, ST 3/8.  

I en insändare i Sundsvalls Tidning 3 augusti framför författaren kritik mot den svenska tvångsvården för missbrukare, och menar att den bör avskaffas. Insändaren innehåller ett flertal missuppfattningar som behöver klargöras.

Tvångsvård enligt Lagen om vård av missbrukare (LVM) beslutas av Förvaltningsrätten och i de flesta fall har samhället prövat många olika former av frivilligt stöd utan att det hjälpt. Det handlar om människor i ett mycket djupt missbruk och varje dag räddar denna vård liv.

Nio av tio uppgav förra året att de känt sig trygga på institutionen trots att de inte själva valt att vara där.

I Sverige finns åtminstone 30 000 personer med tungt narkotikamissbruk och ett ännu större antal med allvarligt alkoholberoende. Tusen av dessa togs förra året in för tvångsvård på LVM-hem under högst sex månader. Där kunde de leva drogfritt, få kvalificerad behandling och planera för ett vanligt liv utan droger.

Myndigheten administrerar och driver tvångsvård av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna missbrukare i Sverige. Bild: Marcus Ericsson/TT
Missbruk är inget som bidrar till utveckling av vare sig samhället eller den enskilda individen. Tvångsvård är en del av det stöd samhället erbjuder för att motverka missbruk.

Vad säger då de tvångsvårdade själva i efterhand om den insatsen? Nio av tio uppgav förra året att de känt sig trygga på institutionen trots att de inte själva valt att vara där, sju av tio hade fått ökad motivation till drogfrihet och sex av tio uppgav att tvångsvård var nödvändigt för att de skulle påbörja ett drogfritt liv.

Missbruk är inget som bidrar till utveckling av vare sig samhället eller den enskilda individen. Tvångsvård är en del av det stöd samhället erbjuder för att motverka missbruk. Alla människor är värda ett liv i frihet från droger.

Stefan Hell Fröding

Pressansvarig Statens institutionsstyrelse, SiS

Läs också:

Våga vara den pinsamma föräldern som ringer i kväll – vad händer om vi inte bryr oss?

Många barn med missbrukande föräldrar saknar stöd: "De löper stor risk för bestående problem"

LUF: Avkriminalisera narkotikabruk för färre dödsfall

M: Skärpta straff och narkotikapoliser – Sverige måste bli tuffare mot knarkhandeln

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons