Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi vara sämre än Timrå?

Annons

Vi, hela jordens befolkning, måste använda den energi som vi kan få från sol, vind och hav för att spara på fossila bränslen som nu håller på att förgöra hela vår planet. Men till exempel vindkraftverk måste placeras där det ständigt blåser, oftast en lång bit från förbrukaren.

Nu tänkte jag på energibesparing med hjälp av solpaneler som kan placeras nära förbrukningsstället. Jag bor i en Mitthemsfastighet i Nacksta, ett flerfamiljshus i fem våningar med fyra ingångar. Dessutom finns fem motsvarande hus i närområdet tillhörande samma ägare. Husen har plana tak som är idealiska för solfångare.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det finns en utredning i tidningen Råd och rön nummer två, som kom ut tidigare i år, med rubriken ”Strålande investering betalar sig på sikt”. Faktarapporten riktar sig i första hand till villaägare och man måste vara, just nu, mer eller mindre idealist för att få det att ekonomiskt att gå ihop. Däremot gör miljön en uppenbar vinst.

Mellan Enköping och Västerås, efter väg E18, finns en stor anläggning med solpaneler med rörlighet som kan följa solljuset. Att det är en anläggning för elpaneler är självklart med hänsyn till placeringsläget och möjligheten att mata in på elnätet. Som bekant är kan man också ha paneler för varmvatten med mera.

Läs också: Elnätet kopplas bort i unikt energitest i Timrå: "Här finns bästa förutsättningarna i Europa"

När det gäller storskalighet, som det skulle kunna vara vid Nacksta, anser jag att det finns god lönsamhet även på kort sikt. Alla solpaneler skulle samverka och mata elen till en och samma driftcentral.

Med den erfarenhet av elektroniska styrsystem och datorteknik som finns i dag kan man även omvandla den inmatade elströmmen till värme, varmvatten eller gå vidare att lagra på elnätet eller göra en mix av energi beroende av aktuellt behov som driftcentralen styr. Driftcentralen bör placeras så lämpligt som möjligt på ett kort avstånd till anslutning för värme och vatten. Finns det lämpligt utrymme i en fastighet kan den placeras där.

Det måste vara en angelägenhet för en kommun som Sundsvall att ligga i framkanten att driva en sådan utveckling, i synnerhet då man har ett så stort bostadsbolag som Mitthem. Att en sådan satsning kostar i nyinvestering är självklart. Men det finns EU-medel som kommuner kan söka.

Av naturliga skäl borde både Sundsvalls elnät och Sundsvalls energi vara intresserade av ett sådant projekt och bistå med sitt kunnande.

Sedan kan jag inte annat än att vädja att både Timrå och Sundsvalls kommuner måste samverka i denna fråga och lägga prestigen och rivaliteten på hyllan.

Bennert Kvarnström

Numera pensionär, före detta eltekniker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons