Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skäll inte på samhällets hjältar – vi måste göra något åt maktfördelningen

Annons
Peter Tjernberg hoppas få höra fler röster ur folkdjupet inför valet, i stället för politikernas röstfiske. Bild: Mikael Hellsten / Jessica Gow/TT

Att fiska röster är en populär sport just i år av lätt insedda skäl. Egentligen borde man i stället tala om att fiska röstsedlar.

Det sägs att förtroendet för politiker har minskat. Det som i själva verket har hänt är att politikernas förtroende för folket har minskat.

Det går fort i politiken, liksom i det övriga samhället och det gäller att fatta snabba beslut för att hänga med i den så kallade utvecklingen. En företagaranda har tillåtits ta över agerande och resonerande hos dem som ska agera som våra folkvalda politiker. Där har vi till stor del problemet. Ett land kan aldrig styras som ett företag, för ett företag har alltid i första hand att se till vinsten, annars riskerar företaget att gå omkull. Den sortens tankar får aldrig styra ett land.

Det gäller att grubbla länge ibland för att kunna göra rätt drag.

Personligen blev jag organiserad kommunist för 15 år sedan och det har jag fortsatt att vara. Inte för att jag tror på något drömrike vid vägens slut utan därför att jag förnekar att dagens samhällssystem är det bästa som finns. Jag är dessutom schackspelare och är det något som schack har lärt mig så är det planering och analys. Att göra ett drag går snabbt, men om draget görs utan analys och eftertanke rasar snart ställningen och motståndaren kan hemföra matchen. Det gäller att grubbla länge ibland för att kunna göra rätt drag. Precis så måste också samhället och samhällsplaneringen skötas. Det betyder inte att allt måste gå långsammare än i dag, men det betyder att makten över besluten ska omfördelas.

I dag röstar vi vart fjärde år och däremellan ska vi inte protestera. BB-ockupanterna i Sollefteå skälls för att vara uppviglare och antidemokrater, det är trams; de är sanna hjältar som vågar visa att folket inte är något som bara ska kallas fram till en valurna vart fjärde år och sedan inte visa sina åsikter. Hamnarbetarna som strejkar är också hjältar; de vet att näringslivet är ute efter så mycket mer än att knäcka just deras uppror, det handlar om att införa ett förbud mot strejkrätten. För dit är vi på väg, om inte fler börjar reagera mot fördelningen av makten i samhället.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det handlar också om vems verklighetsbild som speglas i media, det handlar om vilka röster som hörs.

Röstfiskarna kommer att fortsätta fiska röster/röstsedlar. Själv hoppas jag få höra fler röster ur folkdjupet, få höra om verklighetsbilden från de breda folklagren och sedan bidra till att forma en politik utefter det. Det viktigaste valet är trots allt valet att engagera sig.

Peter Tjernberg

Läs också:

Valet 2018 blir något vi aldrig har varit i närheten av

Är det meningen att vi invånare ska lusläsa protokoll för att se så att politikerna gör sitt jobb?

Riksdagen – ett föga underhållande stand up-program

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons