Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skällande föräldrar gör att jag säger upp mig från världens bästa jobb

Annons
Skribenten har sagt upp sig som lärare trots att hon egentligen tycker att det är världens bästa jobb. (Personen på bilden har ingen koppling till texten) Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Hemma efter ännu en arbetsvecka och återigen nedstämd, osäker, arg och besviken. Jag arbetar som lärare och har gjort det i många år, på olika skolor i Sundsvalls kommun. Egentligen tycker jag att det är världens bästa arbete men det sista året har jag tappat lusten, för det är väl inte meningen att jag ska ha ont i magen när jag ska läsa min mejl eller när jag hör att det plingar till i mobilen?

Eleverna jag dagligen arbetar med är en härlig blandning av mysiga, roliga, spralliga, uppfinningsrika och underbara barn. Tyvärr finns det också en baksida av det hela och det är när barnen inte är snälla mot varandra, men för det mesta går det att prata med de inblandade och höra av sig till föräldrarna. Det är nu det svåra och jobbiga kommer in, när inte föräldrarna kan eller vill förstå att deras barn inte alltid är så snälla och trevliga mot sina klasskamrater.

När jag hör av mig till vissa föräldrar vet jag redan innan att allt ansvar kommer att läggas på mig och att vi i skolan har gjort allt fel.

Det är ju inte så att jag hör av mig hem för att vara dum eller nedvärdera ert barn eller er föräldrar, tvärtom! Jag vill att alla elever ska känna sig trygga och veta att både hem och skola månar om just dem. Det är ju så att de elever som inte är så snälla mot andra oftast gör det av osäkerhet. Det är där vi måste lyfta eleverna när de gör något bra samt stötta och hjälpa dem i vissa jobbiga situationer. Tillsammans – i både hem och skola – kan vi göra en positiv och långvarig förändring.

När jag hör av mig till vissa föräldrar vet jag redan innan jag har skickat mejl, sms eller ringt, att allt ansvar kommer att läggas på mig och att vi i skolan har gjort allt fel, att det inte stämmer överens med elevens version. Att jag säger elaka saker, att det är andra elever som måste skärpa sig och att deras barn alltid säger som det är, vilket då innebär att det är sanningen. Tyvärr är det inte ni, alla fina och kloka föräldrar, som följer med mig hem efter arbetsdagen, utan det är just ni föräldrar som inte vill eller kanske har förmågan att förstå att jag faktiskt vill ert barn det bästa.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag anser mig själv vara en ansvarsfull, snäll, positiv och medmänsklig människa som älskar att undervisa.

Jag ville bara lätta mitt hjärta och berätta att jag nu byter arbete. Jo, jag undrar också om ni förstår att det är en människa som ska läsa dessa elaka mejl och sms samt lyssna på er när ni skäller?

Marie

Läs också:

Skolsköterska: Den enskilda eleven får betala priset när skolan misslyckas

Att som erfaren lärare tjäna flera tusen mindre än sina nyanställda kollegor är inte rimligt

Det är långt till 300 elever per skolkurator – elevhälsan måste få tillräckliga resurser

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons