Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteverket är skoningslösa i sin jakt på småföretagare

Annons

Jag jobbar heltid och driver även två företag som bisyssla. Mitt ena företag omsatte nästan en miljon under 2017. Som konsult inom IT tjänar jag nästan lika mycket även där.

Nog kan man tycka att Skatteverket borde vara nöjda? Icke sa Nicke! Aktiebolaget hade otur med val av revisor, som hade glömt att bokföra en faktura, och vår nya redovisningsbyrå upptäckte denna fadäs. Självklart skulle vi betala in momsen så fort vi kunde, men 30 000 kronor snyter man inte direkt ur fickan. Jag begärde anstånd så att vi skulle hinna få in pengar och betala. Då gick handläggaren på Skatteverket ganska omgående till Kronofogden!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi betalade in summan genom att sälja av vissa inventarier – men pricken hos Kronofogden ligger väl kvar i tre år. Det är bara att säga goodbye om man behöver lite riskkapital, tack för det Skatteverket!

Det dröjde några veckar efter vi betalat in skulden innan en annan handläggare från Skatteverket ringde upp: "Ni har deklarerat noll kronor under sommaren för ert aktiebolag." Jag försökte förklara jag driver detta som bisyssla och noll intäkter kan inträffa. Den nya handläggaren upplyste mig att så får man i princip inte göra. Till nästa gång kommer jag köpa in ett gem eller penna för för slippa jakten från Skatteverket. Jag frågade om denna nya granskning hade ett beroende till ovanstående, men det fanns inga samband – får man ljuga i kyrkan? 

Vart vill jag komma med detta? Företagsklimatet i Sverige suger och vi har en myndighet som hellre stjälper än hjälper.

LBN

Läs också:

Manliga "styrelseproffs" med härskartekniker – vår förening är värd mer än så

► Män får fuldansa så mycket de vill i privatägda bolag – men inte på vår bekostnad

►  Råd till företagsägare och styrelser – tänk på vem ni tar in

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons