Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skippa showen och fortsätt investera i supportrarna, Timrå IK

Annons
Timrå IK kan dra nytta av att inte vara någon rik klubb genom att satsa på supportrarna i stället för dyra tekniska shower, skriver Lars Källgren.

Sedan ett antal år har Timrå IK en strategi med huvudprincipen att utveckla unga svenska spelare. Strategin bygger på Timrå IK:s förutsättningar; klubben har en begränsad ekonomisk resurs som också innebär att oetablerade spelare har större möjlighet att få en större roll, man har ett attraktivt hockeygymnasium och föreningen har ett starkt sportsligt kunnande. Målet med strategin är att föreningen ska vara så framgångsrik som möjligt. TIK har systematiskt och målmedvetet följt sin strategi, vilket också lett till sportslig framgång.

På samma sätt går det att arbeta med publik- och upplevelsemässiga frågor där man får se till vilka förutsättningar Timrå IK har, och vilket eller vilka mål man vill ha. TIK har som bekant begränsade ekonomiska resurser men tydliga styrkor såsom en stark tradition med en supporterkultur som är i en mycket positiv utveckling.

Vid sidan av det som sker på isen är Timråklacken klubbens upplevelsemässigt största tillgång.

Den begränsade ekonomin innebär att Timrå IK sannolikt inte kommer att kunna vara ledande på investeringar i teknisk showutrustning likt NHL eller de svenska klubbar som är långt framme på det området. Den kan dock visa sig vara Timrå IK:s lycka, genom att den här typen av show kan missgynna och tränga undan supporterkulturen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I stället för att vara showmässigt sämre kan Timrå IK välja en annan väg, baserat på styrkan i supporterkulturen och med klacken på Västra stå som spjutspets. Showinriktade klubbar investerar dyrt i bland annat ljud- och ljuseffekter, Timrå IK kan med enkla medel prioritera att arbeta med förutsättningarna för klacken och att gynna supporterkulturens utveckling. Vid sidan av det som sker på isen är Timråklacken klubbens upplevelsemässigt största tillgång, och gynnar man supporterkulturen kommer det att bidra till en ännu bättre klack, där en positiv utveckling dessutom är dynamisk och självförstärkande. En klack och tifon av hög klass är upplevelsemässigt och långsiktigt bättre. Att investera i supporterkulturen är ett vägval för fortsatt framgång för Timrå IK.

Lars Källgren

Läs också:

Lill-Strimma borde bli staty på torget i Timrå

►  Är vi funktionärer inte värda ett tack från klubben?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons