Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen är alldeles för värdefull för att bara eldas upp

Annons
Linda Eriksson och Helena Sjögren vill lugna miljöorganisationerna med att skogsindustrin inte avverkar skog endast för att elda upp den. Bild: Stian Lysberg Solum/TT

Replik på Skogen måste både få leva och dö för att rädda klimatet, ST 21/6.

Skogen är för värdefull för att endast användas som energi. Det är skogsindustrins självklara utgångspunkt. När vi tillverkar förnybara material till idrottshallar, hus, förpackningar, tyger med mera blir det rester över som vi bland annat tar till vara som bioenergi.

Svensk skogsindustri framställer bioenergi av bark, sågspån, bitar av låg kvalitet och av de rester som uppstår i massaprocesserna. Vi hushållar med den råvara vi har och använder varje del av trädet så resurseffektivt som möjligt. Av de rester som uppstår vid avverkning, i form av grenar och toppar används tyvärr endast en liten del i dag. Det mesta lämnas kvar i skogen där det förmultnar. Då avger det kol som trädet tidigare tagit upp från luften. Skillnaden är att vid förbränning tar vi samtidigt tillvara energin. Vi skulle kunna ta tillvara mycket mer utan att riskera den biologiska mångfalden.

Ansvarsfullt brukade skogar binder och lagrar koldioxid samtidigt som de gör det möjligt att ersätta fossila råvaror.

I svensk skogspolitik jämställs produktion och miljö vilket är något vi alla kan vara stolta över. Många av miljöindikatorerna i skogen visar positiv utveckling: mängden död ved, som är viktigt för den biologiska mångfalden, har ökat sedan 1990-talet. Detsamma gäller arealen gammal skog. Allt detta är viktiga förutsättningar för växter och djur i skogen.

Enligt en färsk undersökning av Demoskop är 90 procent av svenska folket positiva till att den svenska skogen används till klimatsmarta saker som kläder, förpackningar och batterier. En bred enighet råder bland organisationer, experter och forskare: vår tids största klimatutmaning är jordens temperaturökning. Ansvarsfullt brukade skogar binder och lagrar koldioxid samtidigt som de gör det möjligt att ersätta fossila råvaror.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Så vi kan lugna Greenpeace och de andra skribenterna, skogsindustrin avverkar inte skog för att elda upp den. Vi avverkar skog för att tillverka biobaserade produkter och material som bidrar till en hållbar utveckling med minskad användning av fossila och andra ändliga resurser. Därigenom bidrar vi till att klara EU:s och Sveriges klimatmål.

Linda Eriksson

Skogsdirektör Skogsindustrierna

Helena Sjögren

Ansvarig bioenergi Skogsindustrierna

Läs också:

► Plantera en skog i stället för att dränka studenterna i blommor

► M: Staten ska inte vara skogsägarnas värsta fiende

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons