Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriande behov av nya idrottshallar i Sundsvall

Annons
Idrottsläraren Andreas Bergström menar att idrotten i Sundsvalls har stora behov av fler idrottshallar.Foto: Johan Hultgren

Kommunen och dess ledning har nu tagit fram ett förslag på en ny idrottshall/evenemangsarena för cirka 332 miljoner kronor. Idrotten har ett skriande och eftersatt behov av funktionella idrottshallar i Sundsvalls kommun. Genom om att bygga en kombinerad evenemangshall och idrottshall för elitlag och konserter tänker sig kommunledningen att man gör någonting bra och det kanske man gör, men inte för barn och ungdomar i Sundsvalls kommun. Sannolikt är det så att när det är evenemang kan man inte idrotta i hallen varken på skoltid eller fritid.

Läs också: Beslut om ny sporthall i Sundsvall skjuts upp: "Vi har lyssnat på föreningslivet"

Kommunledningen påstår att det är en del av ett stort pussel man försöker lägga, men med svåraste biten som grund. Det är möjligt att bygga idrottshallar för 20 till 40 miljoner kronor styck. Det är de enkla och effektiva bitarna man borde börja lägga pusslet med, inte den svåraste och minst användbara pusselbiten som idrotten och skolan kommer att ha begränsad användning av.

 ■■ Följ ST Debatt på Facebook

När man bygger hallar som ska täcka skolans och idrottens behov så ska det gå att bedriva allsidig träning. Det är ett av de största behoven som barn och ungdomar har och därför ska man bygga hallar som uppfyller det kravet.

Hallar där utrustning för allsidig träning är inlåsta och ej får användas av föreningslivet har vi nog av i Sundsvall. De hallarna är möjligtvis bäst för den lokale idrottslärarens bekvämlighet, men inte för barn och ungdomar i Sundsvalls kommun.

Det är samma barn som är i hallarna på skoltid som kvällstid och det ligger i kommunens intresse att det kan bedrivas bra allsidig träning i hallarna oavsett idrott. Det är ett exempel på hur obefintlig kommunikationen är mellan fritidens behov och skolans behov i Sundsvalls kommun.

Idrotten i Sundsvall har behov av fler hallar och hallar där man kan ha stora evenemang cuper och sammandrag på ett effektivt sätt

Ett annat är bygget av den nya idrottshallen på Skönsmons skola. Hur tänkte ni då? Så som det verkar på stormötet försöker kommunen lägga pusslet i blindo utan att veta vad bilden ska föreställa eller vad höger och vänster hand har för sig.

För Plus-kunder: Stormöte om nya sporthallen – föreningarna vill att kommunen tänker om: "Måste satsa på bredden"

Idrotten i Sundsvall har behov av fler hallar och hallar där man kan ha stora evenemang cuper och sammandrag på ett effektivt sätt. Idrotten har behov av att kunna bedriva allsidig fysisk träning.  Idrotten har behov av att med stigande ålder ha fler än två träningar i veckan. Idrotten har behov av att integrera nya samhällsmedborgare. Idrotten har behov av att kunna behålla alla utövare under lång tid.

För Plus-kunder: Andreas Lidén: Folkstormen får kommunen att göra om – nu gäller det att äntligen börja göra rätt

Kommunen har behov av friska, starka och nöjda innevånare och för det behövs en aktiv fritid i många olika idrotter och fysiska aktiviteter. Skolan har behov av att eleverna har en aktiv fritid och är fysiskt aktiva. En aktiv fritid är en betydelsefull friskfaktor.

Jag har en stor farhåga att detta bygge kommer att bli en triumfbåge och ett landmärke som är snyggt att titta på, men som inte går att använda för de behov som idrotten eller skolan har.

Andreas Bergström

Idrottslärare, tränare i fotboll och handboll, samt styrelsemedlem i Sundsvalls handbollsklubb

Läs också:

Klartecken för bygge av ny sporthall – för 332 miljoner kronor

Åkersviks idrottshall stängs av säkerhetsskäl

Sundsvall är frånsprunget – skrota arenaplanerna och bygg ett idrottscentrum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons