Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyll inte på älgen när det är vi själva som orsakar förlusterna

Annons
Att älgen skulle ha orsakat nationalförluster efter den hårda vintern är att överdriva, menar skribenten. Bilder: Fredrik Sandberg/TT / Henrik Montgomery/TT

Efter en snörik och hård vinter skriker man återigen att älgen innebär en nationalförlust då den samlats och ätit upp tallskog. Nog för att anhopning av älg kan bli svårt för en enskild skogsägare, men att den efter den gångna vintern även orsakat nationalförluster är att ta i i överkant.

Som jag och många andra ser och tycker orsakar storskogsägare nationalförluster när man skickar fint tallsågstimmer till massaindustrin och värre lär det väl bli när den gigantiska fabriken i Timrå börjar gå för fullt. Sedan förundras man över att man slår upp gigantiskt stora hyggen som angränsar till växande gallringsskogar och som då sedan blåser ner långt innan den är avverkningsmogen.

Den snabbväxande contortatallen skulle täcka upp för den väntade virkessvackan, som enligt prognoser skulle uppstå runt år 2030-40, men har på många håll blivit en flopp då den är så stormkänslig. Vidare bäddar man för älgbetesskador redan vid röjning av tallbestånden då man friställer tallen så mycket det är möjligt för bästa och snabbast tillväxt.

Älgen är en nationell tillgång i nuvarande hanterbara numerär då den givit oss ett bra kött och mängder med jobb inom försäljningsbranschen som tillgodoser jägarna med vad de behöver och inom hundaveln.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Några storskogsägare eller deras företrädare har börjat tänka om och blivit lite mer rädda om älgen och bromsar genom sin makt jägare med goda hundar i älgtätare områden och som förut därigenom har fällt många älgar. Detta kan ses som ett tecken på att man i vissa kretsar tycker man gått lite över gränsen när man genom lobbying manipulerat länsstyrelserna och förordat långa jakttider för att hålla nere älgstammen.

Nationalförlusterna orsakar vi själva genom bristfälliga långsiktiga planeringar som bara ser till tillväxt utan yttre omständigheter.

Fd söndagsjägare med insyn

Läs också:

Skogen är alldeles för värdefull för att bara eldas upp

Skogen måste både få leva och dö för att rädda klimatet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons