Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Slipsfascisterna" har tagit över motståndet mot unionen: Dags att vi andra debatterar EU i valrörelsen

Annons
Peter Tjernberg vill se att debatten om EU tar fart i valrörelsen och vill ta över EU-motståndet från

För 15 år sedan var jag organiserad EU-motståndare och alla jag träffade utgick från att jag stod på vänsterkanten. Det hade de helt rätt i. Jag är fortfarande EU-motståndare, men måste numer tyvärr alltid lägga till ”från ett vänsterperspektiv” innan någon hinner dra slutsatsen att det säkert är en sådan där SD:are de har att göra med. Den här totala omsvängningen säger mycket om den tid vi lever i och om de partier vi har.

Fram för en debatt om EU i valrörelsen och framförallt, fram för att inse att vi är människor i världen!

De etablerade partierna har låtit slipsfascisterna ta över EU-motståndet, eftersom det, numer även från Vänsterpartiets håll, råder en tystnad kring EU och vad EU-medlemskapet innebär. Det är egentligen bara major Björklund i Liberalerna som vågar prata EU och EMU. Jag håller inte med honom på en punkt, men önskar att fler skulle våga ta upp EU-medlemskapet och vad det betyder för exempelvis det kommande riksdagsvalet.

I en rapport som kom ut redan 2007 fastslås det, att EU på olika vis ligger bakom ca 80 procent av de beslut som fattas i riksdagen, 60 procent av de beslut som fattas i det som då hette Landsting och ca 50 procent av de beslut som fattas i kommunerna. EU har förändrat de demokratiska spelreglerna, det kan vare sig EU-motståndare eller EU-förespråkare neka till.

Högern, försiktigt sufflerad av socialdemokratin, hävdar att man är nationalistisk om man är mot EU-medlemskapet. Det är ett groteskt påstående; mig veterligt är världen mycket större än EU.

Högern, försiktigt sufflerad av socialdemokratin, hävdar att man är nationalistisk om man är mot EU-medlemskapet. Det är ett groteskt påstående; mig veterligt är världen mycket större än EU. Man är inte nationalistisk bara för att man inte vill ställa upp på att lägga makten över politiken i händerna på personer som vi inte har valt och som inte behöver stå till svars för sina beslut inför folken i medlemsländerna.

Jag vill se ett mellanstatligt samarbete, där inget annat land bestämmer över ett annat land. Dessutom måste samarbetet och solidariteten med det som man traditionellt kallat för den tredje världen utökas (det sker inte genom EU, som istället bygger murar mot dem som befinner sig på flykt). Samma sak gäller där, ett respektfullt samarbete över nationsgränserna. Det är det som lägger grunden för en fredlig utveckling, såväl i vår region som i andra delar av världen. Självständiga, demokratiska stater är den bästa garanten för fred.

Det var längesen Jonas Sjöstedt såg ut såhär. Men också ett tag sedan Vänsterpartiet talade om EU och vad EU-medlemskapet innebär, menar Peter Tjernberg. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Däremot kan jag inte förstå den löjliga diskussion som pågår om vad som är svenskt och vem som får kalla sig svensk. Personligen är jag en människa i världen, det räcker så. Jag vet inte hur man ska bete sig för att vara svensk eller man eller vilket epitet folk än vill pracka på en. Låt oss vara just människor i världen, som råkat födas i landet Sverige. Eftersom vi råkat födas här måste vi slåss för demokratin här, efter de premisser som finns här. Samtidigt som vi har att bistå andra länders folk i deras strävanden mot rättvisa och folkstyre.

Nej, jag använder inte ordet ”frihet” som är missbrukat och tömt på innehåll. Frihet betyder inte rättvisa utan mer friheten för marknaden och den friheten vill jag inte ställa upp på.

Fram för en debatt om EU i valrörelsen och framförallt, fram för att inse att vi är människor i världen!

Peter Tjernberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

S: EU har gjort oss starkare och visar intresse för norra Sveriges sak

Politikerna måste våga utlysa nyval om EU

► Hoten mot rättsstaten Sverige – en gåta att vi inte följer EU:s direktiv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons