Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på rean – en annan vård är möjlig

Annons

Att sjukvården befinner sig i kris sedan många år tillbaka är ju inte precis någon nyhet här i Västernorrland. Men det verkligt allvarliga är ju, att det ser likadant ut i hela landet. Fastanställd personal flyr sjukvården för arbetsförhållandena är för tuffa. Vårdplatser blir allt färre trots redan stor brist. Vårdgarantin kan inte hållas utan ett ökande antal behandlingar får ske i andra landsting eller i privat vård med höga prislappar i retur till landstingen. En ond spiral som politikerna inte ens är i närheten av att bryta. Primärvården knäar på många håll och patienter som normalt skulle få vård där hamnar på överfulla akutmottagningar i stället.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

De som ändå får vård är självfallet oftast nöjda och tacksamma och lovordar personalen. Det måste också sägas. Men de har också ofta uppmärksammat den stress och hårda arbetsbelastning som personalen får utstå – och som skördar sitt pris i form av sjukskrivningar och att man slutar. Även undersköterskor börjar bli en bristande resurs. Inte konstigt – för när sjuksköterskor slutar och blir färre, så pressas även undersköterskor till bristningsgränsen. Det är den personalkategori som sparkades i störst omfattning under nedskärningsraseriet 2008–09.

Sjukvård, såväl den slutna sjukhusvården som primärvård och hemsjukvård, måste få kosta. Nu krävs ett stopp för den handlingsförlamning som tycks ligga som en våt filt över Vårdsverige och hindrar att man tar krafttag för att komma till rätta med de brister som ingalunda uppkommit ur tomma intet, utan har sin grund i statliga utgiftstak och det budgetslaveri som blivit politikers och tjänstemäns enda rättesnöre. I stället för att sätta fokus på problemen och i dialog med sjukvårdspersonalen söka konstruktiva lösningar och fokusera på de behov vården har här och nu och framöver.

Just detta är vad vårdupproret ”Slut på rean – en annan vård är möjlig” kräver. Initiativtagare och kontaktpersoner är sjuksköterskor, undersköterskor och läkare som uppmanar till stor uppslutning på den nationella demonstrationsdagen söndagen den 4 september. Hittills (21/8) har närmare 30 orter anslutit sig, däribland Sundsvall, Härnösand, Kramfors och Sollefteå. Kraven är:

• En hållbar arbetsmiljö för alla professioner i vården.

• Tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete.

• Sjuksköterskor kräver färre patienter per sjuksköterska i akutsjukvården – det ger ökad överlevnad enligt forskning.

• Undersköterskor kräver enhetlig utbildning, kompetenshöjning med legitimation och skyddad titel, arbetsbeskrivning.

• Öppna stängda vårdplatser – inga fler ska dö på grund av platsbrist.

• Adekvat löneutveckling över arbetslivstid.

Martin Berg, undersköterska

Per Johansson, sjuksköterska

Anne Opel, läkare

Eva Rudström, pensionerad distriktssköterska

Planeringsgruppen i Sundsvall för En annan vård är möjlig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons