Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snömosigt svammel som borde ha fått en jurist att haja till

Annons
Else Ammor menar att Annelie Luthmans ursäkt visar på okunskap. Bild: Eva-Lena Olsson / Peter Edefors

Replik på Vi borde ha synat formandet av Stadsutvecklingsbolaget bättre, ST 22/3.

Stort att be om ursäkt, Annelie Luthman (L). Men du visar att du har ännu sämre koll genom din ursäkt. Beslutet som resulterade i denna kommunalt skattesponsrade herrklubb togs i kommunfullmäktige redan i oktober 2017. Märkte du inte det? Enligt protokollet tjänstgjorde du under §202 – Sundsvall Årets stadskärna 2021.

Första beslutssatsen lyder: Att avsätta totalt 2 760 000 kronor för medfinansiering av Sundsvall Årets Stadskärna 2021. Vidare framgår att finansieringen sker inom stadsbyggnadsnämndens ram, med 160 000 kronor 2017 samt 650 000 kronor per år 2018–2021. Det står även att ett aktiebolag har bildats för ändamålet, med delat ägarskap av Fastighetsägarna Mittnord AB och På Stan’s Näringsidkare. Aktiebolaget ansvarar för projektet ”Sundsvall Årets Stadskärna 2021”, till vilket man alltså önskar kommunalt deltagande och medfinansiering. Det framgår att de båda parterna bakom bolaget inför bolagsbildandet har framfört önskemål om medfinansiering. Dialog har skett med Näringslivsbolaget i Sundsvall AB och koncernstaben.

För Plus-kunder: Tidigare planarkitekt kritiserar Sundsvalls kommun för bristande öppenhet i nya bolaget: "Allvarligt"

Koncernstaben skriver angående lagligheten av beslutet: ”Vad gäller juridisk bedömning av projektets syfte kan inledningsvis, mot bakgrund av ovanstående beskrivning av projektet, erforderligt allmänintresse i projektets genomförande bedömas föreligga. Kommunens åtagande torde vidare vara att bedöma som ett generellt bidrag till stöd av utvecklingen av stadskärnan och dess olika verksamheter, och i dess förlängning, inte riktat till någon enskild aktör. Den kommunala medfinansieringen av projektets verksamhet torde därmed vara att betrakta såsom inom ramen för den kommunala kompetensen och i övrigt inom ramen för de kommunala begränsningsprinciperna. Vidare bedöms projektverksamheten inte utgöra sådan verksamhet, som i annat fall skulle ha hanterats av kommunen.”

Läs också: Nytt bolag för stadsutveckling bildat i Sundsvall – vill kandidera till att bli Årets stadskärna 2021

Detta snömosiga svammel och varifrån projektet ursprungligen kommer borde väl ha öppnat ögonen med ett ryck på en jurist, Annelie Luthman!

Till sist. Jag ber också om ursäkt. Jag borde ha begärt laglighetsprövning av detta beslut i förvaltningsrätten. Men att överklaga alla tokiga och olagliga beslut i Sundsvalls kommun är mig en övermäktig uppgift. Förlåt mig.

Else Ammor, Sundsvallspartiet

Läs också:

Män får fuldansa så mycket de vill i privatägda bolag – men inte på vår bekostnad

►  Hellre en misslyckad människa än en läskig lycksökare i kommunpolitiken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons