Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna sviker sina väljare – liknar i dag ett parti för högerväljare

Annons
Socialdemokratin sviker sina väljare i fråga efter fråga. Vilken fråga det än gäller så kan man lita på att Socialdemokraterna numera kommer att vara där för att driva på utvecklingen högerut, hävdar skribenten. Bilder: Mats Andersson/TT / Hossein Salmanzadeh (montage)

Jag minns när Socialdemokraterna gick att lita på. Facket var starkt och vår arbetsrätt och välfärd ännu inte hade börjat säljas ut av borgerliga politiker i Stockholm.

Skiljer sig deras politik verkligen från högerpartiernas i någon meningsfull grad längre?

De skador moderaterna orsakade välfärden under sina mandatperioder har Socialdemokraterna blundat för.

Detta överskuggades av sverigedemokraternas intåg på arenan och har således gått obemärkt förbi de flesta väljare till Socialdemokratin. Herr Åkesson åberopar konflikt mellan flyktingmottagandet och välfärden. Detta utspel saknar grund och spelar blott på människors rädsla och osäkerhet, det finns skattepengar till att både ta emot flyktingar och finansiera en välfärd att lita på - problemet är att de ligger i fel fickor.

Resultatet? Ett samhälle fattigare på resurser, solidaritet och jämlikhet. Är det verkligen det samhället vi vill leva i?

Det gäller att komma ihåg att samhällets mest grundläggande konflikt handlar - som historien alltjämt visar - om klass. Att kräva vår demokratiska rätt till inflytande i den ekonomi vi alla hjälpts åt att bygga upp är lösningen på de problem som står framför oss -  välfärden, klimatet och pensioner är direkt beroende av att vi agerar enat.

Vi, vanliga lönearbetare, har inget annat än nedskärningar och sänkt levnadsstandard att vänta så länge makten ligger kvar hos de som redan har miljarder i tillgångar.

Arbetare har betydligt mer att vinna på att protestera tillsammans med de nyanlända mot att kapitalet skor sig på vårt arbete, än att slåss sinsemellan.

Socialdemokratin sviker sina väljare i fråga efter fråga. Vare sig det handlar om exempelvis vinster i välfärden, strejkrätten, eller vapenförsäljning till Saudiarabien, så kan man lita på att Socialdemokraterna numera kommer att vara där för att driva på utvecklingen högerut. Resultatet? Ett samhälle fattigare på resurser, solidaritet och jämlikhet. Är det verkligen det samhället vi vill leva i?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Min vänster står på samma sida som oss arbetare, och kämpar tillsammans med oss för en bättre värld. Vägen dit går genom krav på sex timmars arbetsdag, kollektivt och demokratiskt styre av de viktigaste ekonomiska sektorerna och en stark gemensam kamp på gator och arbetsplatser.

Det är dags att vi tar makten över våra egna liv och våra barns framtid. Detta är för viktigt för att överlåtas åt politiker och kapitalägare.

Besviken men hoppfull

Läs också:

S och M håvar in pengar utifrån – det är konstigt att tiggeri bara är fult för vissa

Tack och adjö till Socialdemokraterna vars högerpolitik jag inte kan stå bakom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons