Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som förälder försöker man pussla ihop studenten och skolavslutning – vad är viktigast?

Annons
Vad är viktigast – steget ut i vuxenvärlden eller avslutningen där ditt barn har pirr i magen inför att sjunga solo, skriver signaturen C.N. Bilder: Johan Engman / Micke Engström

Studentens tid är snarare föräldrarnas tid. Nu jäktas det och slantas upp för kläder, bal, mottagningar, presenter, ja, you name it.

Det är en stor dag som planeras och de som bär den tyngsta bördan är knappast de i familjen som har studiebidrag som enda inkomst.

Vi ska vara stolta över att det är så. Vi har föräldrar i Sverige som vill ge sina barn en student att minnas. De vill visa att skolan är en viktig del av livet. De vill skina med solen när deras barn går ut genom skolans entré med mössan på huvudet för att möta släkt och vänner som samlats för att ta del av klivet ut mot vuxenvärlden.

En klänning går lätt att ordna. Tårtan likaså. Men tiden. Hur fan gör vi med tiden?

Många år av telefonsamtal, läxläsning, möten, frustrerande tjat och sommarlov är nu samlat i ett romantiserat minne just under den stunden när tårarna faller och vi föräldrar inser hur fort åren gått.

Så har vi lyckats ordna allt. Dagen med stort D närmar sig med ofattbar fart.

Men. Då slår i-landsproblemen dig på käften. Ångesten är ett faktum. Lillasysters avslutning med sång och ballonger är helt bortglömd i stressen för att ordna allt inför studenten.

En klänning går lätt att ordna. Tårtan likaså. Men tiden. Hur fan gör vi med tiden? Lillasyster ska vara i kyrkan med sin klass och sjunga solo – samma tid som storebror tar smålulliga steg ut på trappan!

Vi ställer oss återigen (år efter år) frågan: ”Varför har grundskolan avslutning samma vecka som gymnasiet?”

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Allt blir pannkaka. Och ja, det är ett i-landsproblem i den meningen att ingen dör av att vi missar någons avslutning men vi vill inte missa våra barns skolavslutning, och vilken avslutning är mest värdefull? Den där ditt barn bär en mössa och tar steget ut i vuxenvärlden, once in a lifetime, eller avslutningen där ditt barn med pirr i magen tränat i veckor för att sjunga solo inför hela skolan – och, antagligen, inför alla de andras föräldrar?

Ett i-landsproblem som är lätt att lösa, tänker vi. Men varför är det ingen som löser det?

C.N

Läs också:

Att som erfaren lärare tjäna flera tusen mindre än sina nyanställda kollegor är inte rimligt

Alla skolor borde NPF-anpassas – det skapar trygghet för alla elever

Våga vara den pinsamma föräldern som ringer i kväll – vad händer om vi inte bryr oss?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons