Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorgligt att vinstdebatten tar allt syre i politiska debatten

Annons
Stefan Nilsson, som är högste chef (direktor) på Ersta diakoni, skriver att  Ersta diakoni och lokala fastighetsentreprenörer står redo att satsa på verksamhet inom äldreomsorgen i Sundsvall.

Häromdagen skrev Dagens Samhälle att det saknas 62 miljarder till vård och omsorg i Sverige bara under kommande mandatperiod. Lägg därtill att vi behöver anställa uppemot en halv miljon arbetare i välfärden på tio års sikt, så inser alla att Sverige står inför svåra prioriteringar. Därför är det så sorgligt att vinstdebatten tar nästan allt syre i den politiska debatten.

Risken finns att även den idéburna sektorn får stryka på foten om man svartmålar all privat välfärd

Välfärden i Sverige och i Sundsvall kommer att behöva nya resurser och nya idéer under kommande årtionden. Då behöver vi de bästa krafterna från alla de tre sektorerna – offentlig, privat och idéburen. Vi har svårt att se hur Sverige ska kunna förse medborgarna med en god välfärd genom att kraftigt skära ned i en eller två av de sektorerna. Risken finns att även den idéburna sektorn får stryka på foten om man svartmålar all privat välfärd.

I relation till Ersta diakoni, som är en idéburen aktör, leder dessutom vinstfrågan tankarna helt fel. Vi måste göra ett överskott, men detta återinvesteras alltid i verksamheten. På så sätt har vi kunnat utveckla vår verksamhet, oberoende av hur behoven har sett ut eller de ideologiska vindarna har blåst.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sedan 2016 arbetar vi i Sundsvalls tätort och har i dag 75 anställda inom vår hemtjänst. Enligt SCB:s prognoser kommer befolkningen i Sundsvall att öka och det lär också behoven göra. Ersta diakoni och lokala fastighetsentreprenörer står redo att satsa på verksamhet inom äldreomsorgen i Sundsvall, om vi får klartecken från kommunfullmäktige.

Vi är Sveriges största idéburna aktör inom vård och omsorg. Vår ambition är att kunna hjälpa fler, att se var behoven finns för att kunna möta dem. Så har Ersta diakoni jobbat sedan starten 1851.

Läs också: Vi företagare är oroliga – vinstbegränsning hotar välfärden

Sverige behöver överlag bli bättre på att ta tillvara på de idéburna utförarnas kompetens. Som helhet svarar vi i dag bara för cirka tre procent av välfärden i landet, en siffra som har legat stilla i många år. Siffran borde ha legat på minst tio procent. En välfärdsmix är bra för dynamiken och ger människor möjlighet att välja utförare.

En annan beklaglig konsekvens av den stundtals infekterade vinstdebatten är att den riskerar att frammana någon sorts falsk motsättning mellan oss som jobbar inom de olika sektorerna, när vi i själva verket kompletterar varandra. Drivkrafterna och utgångspunkterna kan skilja sig åt, men målet är en välfärd som medborgarna känner att de kan lita på. Ersta hemtjänst har i dag ett väldigt gott samarbete med kollegorna både inom den privata och inom den kommunala omsorgen, något som vi vill värna under åren som kommer.

Och som vi gärna utvecklar inom äldreomsorgen.

Stefan Nilsson

Direktor för Ersta diakoni

Linda Andersson

Verksamhetschef för Ersta hemtjänst Sundsvall

Läs också:

Privat hemtjänst granskad – bättre på alla kvalitetsparametrar

S: Vinstjakten i skola och omsorg ska bort – det klarar de seriösa aktörerna

Almega: Konsekvensutred vinstförbudet i välfärden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons