Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spökskeppet med De Aderton har gått på grund – låt det sjunka hela vägen till botten

Annons
Svenska akademien behövs inte längre – litteraturen överlever ändå, menar skribenten. Bild: Dan Hansson/TT / Jessica Gow/TT

Medelåldern på De Aderton som nu är invalda i Svenska Akademien är nästan 69 år. Med andra ord, en samling pensionärer.

Dessa ”snillen” sysslar med att årligen, underställda och skyddade av kung Carl XVI Gustaf, välja ut vem som skrivit den bästa romanen, vårda och utveckla SAOL, och givetvis gå på en massa flotta middagar där de kan beundra varandra, och buga och niga för kungen och drottningen.

Nu har detta spökskepp gått på grund. Orsaken till olyckan är en av De Adertons giftermål med en notorisk flicktjusare och klubbägare. Ett flertal kvinnor som besökt denna klubb har tagit bladet från munnen, och därigenom skakat om grundvalarna i denna av konungen skyddade akademi.

Läs också: Sofia Mirjamsdotter: Förvirrade farbröder förfäras när makten tas ifrån dem

Hade inte detta hänt skulle det pompösa livet i akademin fortfarande gå sin gilla gång. De Aderton skulle blunda för orättvisorna och myglet, och förnöjsamt njuta av sin bekväma tillvaro.

Men nu har spökskeppet gått på grund. Vissa sitter kvar i kajutorna och väntar på bättre tider, andra har flytt i land för att slippa ta ansvar. Faktum är att dessa sexton akademiledamöter, som deltar i verksamheten, alla är lika skyldiga till denna grundstötning. De vet bara inte hur de ska hantera situationen.

De Aderton är en institution som är lika förlegad som den svenska arvmonarkin. Dra spökskeppet av grund, och låt det gå till botten. Litteraturen kommer att överleva ändå.

John Silver

Läs också:

Sara Danius om sitt avhopp: "Att vårda ett arv får inte bli arrogans och distans"

► För Plus-kunder: Kristian Ekenberg: Horace Engdahl och Co bedrar sig om de tror att detta är räddningen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons