Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sporten i Medelpad är mer än bara Timrå IK och Giffarna – det borde ST veta

Annons
Signaturen Idrottsledare efterfrågar en bredare rapportering på ST:s sportsidor. Bild: TT / Arkiv

Jag är sedan många år engagerad som idrottsledare, och har genom åren jobbat både på klubb- och landslagsnivå.

Jag följer med besvikelse den rapportering som sker i ST. Rapporteringen är begränsad till att till stor del handla om två lag i två sporter. Och jag har absolut förståelse för att dessa två lag ska få ett stort utrymme i media. Men idrottsrörelsen är så bred och innefattar så många idrotter som med lite tur får synas i media någon eller några gånger per år.

I mitt yrkesliv möter jag flera hundra ungdomar som varje vecka utövar sina idrotter och som tävlar och vinner. Detta är en av anledningarna till att jag läser sporten, jag vill gärna gratulera dessa efter en tävling eller lagmatch som har gått bra. Eller bara sitta ner under lunchen och småprata om helgen. Men det är svårt då det inte finns något att läsa.

Hur mycket publik har vår idrott? Svaret blir detsamma – ingen uppmärksamhet i media, ingen spontanpublik.

Vad medför då detta? Det är lätt att som ung inse att det bara finns två idrotter, passar inte dessa slutar jag idrotta. Det vill säga, mångfalden inom idrottandet krymper.

Att som förening söka sponsorer blir svårare. Anledningen till att ett företag ska köpa reklam på en tröja är att den syns. Så kontentan blir att får man ingen uppmärksamhet i media så blir även detta svårt.

Hur mycket publik har vår idrott? Svaret blir detsamma – ingen uppmärksamhet i media, ingen spontanpublik.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att medias makt är stor är ingen nyhet, men detta är också makt. Att synas ger uppmärksamhet, uppmärksamhet väcker intresse, intresse skapar möjligheter. Tråden kan göras lång. I min idrott, som har ungefär 40 000 utövare i Sverige, har vi i år bortsett från de individuella tävlingarna där vi skrapat ihop en hel del pallplatser på nationell nivå och även deltagit i seriespel. Vi har under årens lopp spelat i elitserien under ett flertal år. Efter en generationsväxling är vi efter årets seriespel tillbaka i näst högsta serien.

Timrå IK är en av de klubbar som engagerar mest i ST:s sportbevakning. Bild: Jonas Gustafsson/TT

Vi har efter varje seriehelg kontaktat ST för att sammanfatta. Detta har lett till en publicering. Nu vann vi serien, detta en vecka efter att Timrå gått upp i SHL och GIF fick sin match inställd. Det borde med andra ord ha funnits plats.

ST är en lokaltidning där de flesta läsare finns i distriktet. Men även läsare som följer sin idrott eller sin gamla klubb från andra platser i Sverige. Men det är svårt då det aldrig finns något att läsa.

Idrottsledare

SVAR DIREKT:

Precis som du skriver så berättar vi stort om Timrå IK och GIF Sundsvall. Det är de två klubbar som engagerar och intresserar flest av våra sportläsare, även efter avslutad säsong för Timrå. Det är också av den anledningen vår bevakning av de lagen är så omfattande. Vi skriver självklart även om andra idrotter och idrottare. Om andra lag, på andra nivåer även om vi inte har en lika övergripande matchbevakning i dag som vi haft historiskt.

Självklart ska vi berätta om stora framgångar för lokala lag och idrottare i Medelpad.

Vi berättar mer än gärna intressanta historier från alla idrotter och idrottare. Det är journalistik vi ser intresserar. Självklart ska vi berätta om stora framgångar för lokala lag och idrottare i Medelpad, och det är olyckligt att du inte fått någon återkoppling när du tipsat oss om era framgångar. Vi kommer inte kunna göra sammanfattningar efter varje helg, men en serieseger ska vi naturligtvis berätta om. Och det finns säkert intressanta framgångsfaktorer bakom denna som är värda att lyfta på nyhetsplats.

Det lovar jag att du kommer få läsa om i ST framöver.

Vänligen

Mikael Nordstrand, Nyhetschef Mittmedia Sport

Läs också:

Varför måste ni se oss Sundsvallsbor som motståndare – vi älskar också Timrå IK

Fyra tips till GIF-supportrar – så här kan vi bidra till klubben i våra hjärtan

Idrotten får specialbyggda arenor – varför gäller inte samma sak för oss som vill lyssna på musik?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons