Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSIH fungerar inte med nuvarande organisation

Annons

Vårdområdesdirektören Anders Nelvig säger i ett uttalande i ST att den Specialiserade sjukvården i hemmet (SSIH) fungerar väl. Ett uttalande som påvisar bristen på kommunikation inom sjukvården. Jag har i samtal med såväl berörd personal som patienter om att det inte fungerar med den form av verksamhet som SSIH har i dag. Anders Nelvig kan inte vara rätt informerad om verkligheten med ett sådant uttalande. När den nya organisationen genomfördes i februari i år hade de som ansvarade för detta inte tagit reda på hur verkligheten såg ut. Det rörde sig troligen enbart om ekonomi på bekostnad av patientsäkerheten. Ett ekonomiskt tänk som inte var väl genomtänkt.

Den avdelning inom sjukhuset som var den största användaren av den tidigare verksamheten (då kallad ASIH) var Onkologen. När den nya organisationen planerades togs ingen kontakt med ledningen för Onkologen. Inte vid något tillfälle kontaktade man Onkologen för att ta del av deras behov. En flagrant miss och brist på kompetens vad avser organisationsförändring. Effekten för kirurgavdelningen är lika illa. Där finns det patienter som är färdigbehandlade men fortfarande behöver sjukhusvård, vilket kan ske i hemmet. Dessa patienter kan lämna plats för väntande patienter som ska opereras. Med den form av organisation SSIH har i dag så fungerar det inte. Det innebär att patienter med behov av sjukhusvård i hemmet tar upp plats på sjukhuset. Rent ekonomiskt är detta illa förutom patienters lidande. Själv sätter jag mitt dropp dagligen till en kostnadsbesparing för sjukvården. Jag behöver dock då och då få hjälp från sjukvården för att det ska fungera. Behovet uppstår sällan mellan klockan 07.45 till 16.30 måndag till fredag som SSIH finns tillgängligt i dag.

Jag håller med vårdområdesdirektören Anders Nelvig att man ska blicka framåt. Jag har inte gjort annat i mitt yrkesverksamma liv. Att ”sjösätta” en organisation utan att göra en ordentlig konsekvensanalys vittnar om en grumlig blick skymd av enbart ekonomisk dimma. Kliv ner från prestigepallen och gör om. Jag har en klar bild av hur ett behovsanpassat SSIH ska se ut efter kontakter med professionen och ett stort antal patienter. Huvudmannaskapet ska ligga på Onkologen och det ska finnas ett telefonnummer som patienter kan ringa dygnet runt för att få relevant hjälp. Jag kommer att driva den här frågan till dess att det blir så. Jag kommer att vara som en vass sten i ledningens dansskor.

Lennart Uggeldahl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons