Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sten-Ove Danielsson: Min tro är att färre vindkraftparker får klartecken i Ånge i framtiden

Annons
Sten-Ove Danielsson, kommunalråd i Ånge, svarar en tidigare insändarskribent om vindkraft. Bilder: Matilda Ermeland / Fredrik Sandberg/TT

Replik på Fråga till kommunalrådet: Varför ska vi ha vindkraft? ST 21/4.

Tack för frågan! Ånge kommun antog för cirka åtta år sedan en plan över var det kunde vara lämpligt att anlägga vindkraftparker. Den anger bara var det kan vara lämpligt ur vind- och miljösynpunkt men ger inget löfte om att man skall få bygga på de utpekade områdena. Det rådde stor politisk enighet kring att om det ändå skall byggas tusentals vindkraftverk i vårt land så kan det ju lika väl byggas här eftersom vi vet att vindkraftparker behöver folk på plats under 25-30 år. Om vindkraft behövs eller inte lät vi andra avgöra. 

Den nu påbörjade parken norr om Överturingen-Haverövallen kommer att behöva cirka sju anställda oaktat vem som får uppdraget att sköta driften. Dessa sju anställda kan naturligtvis komma från både Jämtland och Härjedalen men vi hoppas att vi kan få till en utbildning här till vindkrafttekniker så att människor från vår kommun kan få jobben.

Jag känner ingen politiker i kommunen som är någon ivrare och inget parti är tydliga motståndare.

Men vi politiker i Ånge kommun vet också att motståndet mot vindkraft har ökat de senaste åren och vi kommer naturligtvis ta hänsyn till detta om nya ansökningar kommer in. Vi har redan sagt nej till två tänkta områden där vi själva kunde se, när vi blev inbjudna till de två byar som var mest berörda, att deras vackra vy skulle få stora förändringar. Det är ju tråkigt att ses som en ivrare för vindkraft bara för att man försöker ge sin bild av antal jobb med mera – jag känner ingen politiker i kommunen som är någon ivrare och inget parti är tydliga motståndare. Jag tror att alla anser att vi ska lyssna på de närboende, i detta fall är det för mig boende 1-2 mil från aktuell park och att det är det som har betydelse, inte planer antagna för 7-8 år sedan.

Huruvida framtida turism kommer att få större betydelse än vindkraft i vår kommun vet nog ingen men vi har väldigt stora förhoppningar på såväl S:t Olavsleden som att fler entreprenörer skall ta tillvara de möjligheter som jakt, fiske och naturen kan erbjuda. Så min tro är att betydligt färre vindkraftparker kommer få ett ja i Ånge kommun.

Sten-Ove Danielsson

Kommunalråd i Ånge

Läs också:

240 meter höga vindkraftverk skulle vara en katastrof – kanske hade AKB rätt ändå

►  EU-beslut hjälper länet att minska sin klimatpåverkan

►  190 vindkraftverk kan vara skrämmande – men vår natur är sedan länge förstörd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons