Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenstan nådde inte fram till havet

/

Annons

I Byggplats Sundsvall påstås det att Stenstan växer mot havet när det nu byggs nytt i Inre hamnen. Bortom rubriken och PR-bilderna blir det ovanligt ärligt för att vara en reklamtext.

I den första etappen ska bostadshusen förses med, citat, ett par affärslokaler i bottenplanet som ska bidra till att det upplevs som att Stenstan växer mot havet. Vidare så ska prefabricerade fasadelement i naturfärger påminna om Stenstans kvarter. Arkitekt Per Kraft fyller i: "[…] med olika färgsättning på fasaden och variation i taken ges också intrycket att kvarteret består av flera olika hus".

Upplevas? Påminna om? Ge intrycket av? Stenstan växer, men inte med det faktiska myller som kännetecknar Stenstan. Bara med illusionen av det. Ett symboliskt antal butiker, slätstrukna fasader, fönstergluggar utan detaljer. Förresten, består inte husen i Stenstan av … sten?

Det som byggs i Inre hamnen är positivt på många sätt: Nya bostäder nära centrum, vid vattnet, i lämplig höjd (med undantag för inslagen av stadsradhus) och ganska tätt. De nya husen är dock inte unika för Sundsvall då nästan identiska alster återfinns i varenda större och mellanstor svensk stad.

Så till vida det inte finns några fler fjärdar att växa mot så måste det tyvärr konstateras att Stenstan snöpligt nog inte nådde fram till havet. Det kommer fortsatt gå en klar och tydlig gräns mellan den egentliga Stenstan och den anhopning prefablådor vid vattnet som enligt nån reklambyrå också är Stenstan.

SNM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons