Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa förändringarna i vården och håll ihop verksamheterna

Annons

Inga utbudsförändringar på sjukhusen får ske utan politiska beslut, och ändå händer det hela tiden. Vem är ansvarig? Länsklinikcheferna ligger hela tiden steget före politiken, och arbetar de strategiskt utifrån givna order av er politiker?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Sedan det så kallade omtaget har följande utbudsförändringar skett på Sollefteå akutsjukhus:

• Operationer av tjocktarmscancer flyttades den 1 januari utan risk- och konsekvensanalys vilket skulle göras enligt beslut utifrån hur det påverkade andra verksamheter.

• Ortopedtekniker från Sundsvall vägrar numera att åka till Sollefteå sjukhus för "det tar så mycket tid och är så långt att resa". För patienter i västra Sollefteå är det dubbelt så långt som för patienter i Ånge och Sundsvall.

• Länsklinikchefen för ortopedi vägrar göra avrop för ortopedläkare till Sollefteå (fast hen ville dit). Anställer läkaren i Sundsvall i stället. Ortopedläkare på Sollefteå sjukhus erbjuder sig flytta sin semester. Klinikchefen vägrar.

• Ortopeder slutar nu på Sollefteå sjukhus. Är läkare från Sundsvall informerade om att de ska arbeta regelbundet i Sollefteå med selektiva operationer?

• Länsklinkchefen för kirurgi bestämmer att de kirurger som finns i Sollefteå inte får operera i sommar. En utredning pågår om att lägga ner akut kirurgi permanent.

• Smärtkliniken har nu lagts ner på obestämd tid på oklara grunder. Patienterna blir hänvisade till vårdcentralens läkare som inte har den kompetensen.

• Labbet är hotat, och ingen rekrytering sker. Man hänvisar till personalbrist, eller handlar det om en ovilja att anställa? Utan labbverksamhet på kvällar och nätter läggs verksamheter ner av sig själva.

• Utredning pågår om nedläggning av BB/förlossning. Föda barn gör man ju sällan, eller hur? Men allt hänger ihop – tar man bort förlossning försvinner också kvinnokliniken då få läkare vill arbeta bara på en mottagning.

Två frågor:

• Har verkligen Sundvalls sjukhus en så enorm överkapacitet så detta inte blir något problem?

• Vem har gett klinikcheferna order om att stänga och flytta verksamheterna innan beslut?

Här finns för oss medborgare ett tydligt mönster och landstingsledningen har satt en snöboll i rullning som kommer att drabba alla länets medborgare.

Vi har sedan omtaget fått höra mantrat: "Allt kan inte göras överallt", och det verkar vara dags att lägga till och speciellt inte i Sollefteå.

Ni landstingsledamöter kan fortfarande stoppa denna snöboll genom ett snabbt beslut om stopp för alla utbudsförändringar till förmån för en sammanhållen vårdkedja inom alla specialiteter, akuta och planerade, för Sollefteå akutsjukhus i samarbete med Sollefteå och Kramfors kommuner.

KB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons