Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa utsläppen – inte transporterna

Annons

Den socialdemokratiskt ledda regeringen utreder ett införande av kilometerskatt. Utan undantag ska skatten tas ut på all lastbilstrafik. Det sker ingen grön skatteväxling, ingen miljöbonus och ingen geografisk differentiering. För oss är det alldeles uppenbart att regeringen enbart vill ha in mer pengar till statskassan.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det ska bli samma skatteuttag i hela vägnätet. Kilometerskatten, som är en skatt på avstånd, är i praktiken en skattechock på allt näringsliv utanför storstadsområdena. Konsekvenserna av det är inte speciellt svåra att lista ut för Sveriges olika näringar. Den svenska skogsnäringen, som har långa transporter, sysselsätter i dagsläget omkring 100 000 människor och bidrar med cirka 100 miljarder till svensk nettoexport.

Det är ett hårt slag mot förnybart bränsle med bioinblandning. Skogsråvara som idag används för att producera biobränsle är väldigt känsligt för höjda transportkostnader. Med ett skattepåslag på 26 kronor per mil skulle skogsråvaran bli dyrare. Skatten skapar inte en flytt av transport från väg till järnväg. Mängden godstransporter i samhället är dubbelt så stor för väg som för järnväg. Detta beror dock inte på en ovilja att använda järnväg, utan på att järnvägen oftast inte är ett gångbart alternativ. Anledningen är att 90 procent av allt gods på väg transporteras på avstånd under 30 mil. En kilometerskatt ger därför i första hand ingen överflyttning från väg till järnväg, bara ökade kostnader för vägtransporter.

Lösningen är att stoppa utsläppen, inte transporterna. Risken är nu att den gröna omställningen inom sektorn tar paus och går bakåt istället. Istället för lastbilsskatt vill Centerpartiet se morötter, bland annat i form av en miljöbilspremie för lastbilar. Vi vill ha system som både premierar det miljövänliga och avgiftsbelägger dåliga miljöegenskaper i fordonsflottan.

Jonny Lundin

Distriktsordförande Centerpartiet Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons