Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storregion – ett historiskt steg i utvecklingen

Annons

Utveckling är viktigt. Det vi vet är att utveckling av godo strävar att förändra och förbättra tillvaron för människor i allmänhet och samhällen de lever i. På så vis har världen generellt utvecklats till det bättre. Men i varje steg av utveckling finns det ofta motstånd.

Vi står förmodligen inför ett historiskt steg i utvecklingen av offentlig sektor. Begrepp som demokrati, majoritet och beslut är viktiga i den moderna synen på samhälle och utveckling, men ingalunda avgörande för hur de historiska stegen i utvecklingen kommit till.

Läs också: Stornorrland har redan införts hos Polisen

Det finns otaliga exempel på hur ledningen, majoriteten, makten och demokratin i beslutsituationer helt enkelt gjort felbedömningar och fattat beslut. Eller så har man inte vela fattat beslut för en utveckling som senare visade sig vara av godo, riktig och viktig. Beslutsfattare har i sådana situationer inte blivit övertygade eller gått att påverka av olika skäl. Långt senare kan man påvisa deras tillkortakommande.

För flera decennier sedan träffade jag en initierad person som stod mig nära och som berättade en historia om ett fall där ett avgörande steg av utveckling kom till och på grund av det utvecklade samhällen över hela världen. Utan att nämna namn eller göra mer specifika avslöjanden är historien av intresse därför att den belyser processen bakom ett historiskt steg av utveckling.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Personen ifråga berättade om ett projekt inom ett företag i vilket man höll på att utveckla en produkt. Företaget var redan framgångsrikt och hade troligen klarat sig med dåvarande produktutveckling under överskådlig tid, men med den konkurrens som råder är utveckling en förutsättning för framgång i ett längre tidsperspektiv.

Så kom den historiska möjligheten till förändring med att ta "det tekniska steget av utveckling" som då var revolutionerande inom sitt område. I det här fallet berättade personen om ett projekt som pågått under en längre tid och där en minoritet av utvecklingspersonal förstod vilken potential produkten kunde få för framtida samhällsutveckling. Trots det visade ledning på dåligt omdöme med tålamod som tog slut och då de med en majoritet av beslutsfattare till slut stoppade projektet och avvecklade verksamheten.

Läs också: Skrota tanken på Region Stornorrland

Vad som sedan hände står inte skrivet på pappret, men någon form av "under jorden"-verksamhet fortsatte utan ledningens vetskap. Historien visar att resultatet av projektet har varit av stor betydelse inte bara för företaget utan för all världens samhällen som mer eller mindre varit beroende av produkten i decennier av utveckling. Den färdiga produkten bidrog till slut till ett historiskt steg av en modernare samhällsutveckling.

Historien visar att erfarenheterna är många där beslutsfattare inte har haft förmågan att fatta viktiga, riktiga beslut på grund av okunskap eller ovilja styrda av bakomliggande skäl. Av ren självbevarelse har de i stället försökt hålla kvar det befintliga trots att det inte är hållbart i ett längre tidsperspektiv.

I regionfrågan finns en hel del ingredienser av här beskrivet slag. Försöksregionerna Skåne och Västra Götaland mötte motstånd när de startade för många decennier sedan, men i dag är det inte många om någon som vill återgå till ursprunglig ordning. I stället ser man möjligheter till vidare utveckling.

Ibland måste man även inse att utvecklingen finns bortom den egna horisonten, men att den är viktig och tar sina steg oberoende av vad man tycker.

Jerry Nilsson

Skribent och samhällsdebattör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons