Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storregionen blir mer demokratisk och kommer närmare invånarna

Annons

I en storregion blir det mer och bättre demokrati för samtliga medborgare i hela regionen. Storregionen ger möjlighet till mindre centralisering och mera decentralisering, det vill säga medborgare i glesbefolkade delar av regionen har större möjlighet att påverka besluten och minska nuvarande trend med att i princip allt koncentreras till centralorterna. I nära nog all samhällsutveckling koncentreras befolkning och verksamheter till centralorter. Det finns naturligtvis rationella, sociala och kommunikativa skäl för detta, men med en storregion blir den demokratiska förmågan att påverka starkare bland glesbygdens medborgare i jämförelse med centralort och nutidens län och landsting.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Med dagens län och landsting är det i princip omöjligt för glesbygdens medborgare att påverka utfallet av ett beslut i fullmäktige.

Bland folk och politiker som är mot storregion råder det dessutom missuppfattningar i fråga och argumentation, när de hävdar att en storregion leder till mer centralisering och mindre demokrativärde. Det är att missförstå.

Däremot kan man hävda att i nuvarande struktur med 21 län/landsting har centralorterna (till exempel för Norrland, Umeå, Östersund, Luleå etcetera) och centraliseringen dominerat och gynnats.

I en framtida storregion blir inte enskilda centralorters representanter i lika stor utsträckning som med dagens län/landsting, i majoritet vid beslut fattade av fullmäktige. Det innebär att i en framtida storregion går det inte lika enkelt att driva en centraliserings politik i fullmäktige till förmån för centralort.

Glesbygdsbefolkningens representanter får med andra ord en bättre möjlighet att påverka utfallet i varje beslutsituation.

Håkan Andersson (C), en politiker från Västerbotten beskriver tydligt demokrati- och centraliserings- aspekten med centralorten Umeå som exempel.

Jag citerar ett inlägg han skrev till en debattartikel från Norra Västerbotten.

"I dagens Västerbotten bor 57 procent av befolkningen i Umeå med kranskommuner. Kranskommuner som har pendlingsavstånd till Umeå. Dessa 57 procent kan alltså bestämma att (nästan) allt ska hamna i Umeå. De flesta i inlandet har en naturlig koppling till Umeå och föredrar att det som hamnar vid kusten hamnar i Umeå. I Västerbotten står Skellefteå på den förlorande sidan.

I en storregion finns inget entydigt centra. Umeå med kranskommuner blir det största centrat, men de har bara 23 procent av befolkningen. Det ger oss större möjlighet till påverkan. Min röst blir lika mycket värt som andras röster!"

Jerry Nilsson

Skribent, samhällsdebattör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons