Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort ansvar ligger på regeringen för att lösa bostadskrisen

Annons

De blocköverskridande bostadssamtal som regeringen tidigare i år tog initiativ till var efterlängtade. Men nu kommer illavarslande signaler om att partierna har svårt att komma överens. Positionerna verkar besvärande låsta. Nu faller ansvaret tungt på regeringen att få till stånd en ny social bostadspolitik.

Bostadskrisen påverkar hela Sverige. Det visar inte minst Boverkets nysläppta bostadsmarknadsenkät: 240 av landets 290 kommuner brottas med bostadsbrist. Sundsvall är inget undantag. Tvärtom visar Boverket att bostadsbristen finns i Sundsvall som helhet, och bedöms bestå om fem år. Och att svårigheterna att hitta bostäder till nyanlända är påtagliga. Man kan få bostadsångest för mindre.

HSB har under en längre tid påtalat att bostadskrisen kräver blocköverskridande överenskommelser som håller över flera mandatperioder. Därför var regeringens initiativ till samtal över partigränserna mycket välkommet.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Men det som partierna kommunicerat från bostadssamtalen har hittills handlat om fastlåsta positioner om ränteavdraget, subventioner och hyressättningens framtid. Det är naturligt att partierna positionerar sig i början av en förhandling. Men det är nu nödvändigt att politikerna visar handlingskraft och kompromissvilja. Bostadsdebatt som inte leder till något har vi haft nog av de senaste 25 åren.

Läs också: Byggnadsboom i Sundsvall – ST listar hur mycket det kostar att bo nybyggt

Bottenplattan i samtalen borde vara given: Bostadsbyggandet måste fortsätta att öka, rörligheten bli bättre och inträdet på bostadsmarknaden lättare för många hushåll. Det handlar framför allt om att se över skatter och finansiering, fortsatt förbättrat regelverk och snabbare planprocesser och bättre villkor för hushållen att efterfråga bostäder genom subventionerat bosparande samt förbättrade bostadsbidrag. Det är dessutom redan nu arbetskraftsbrist inom många yrkesgrupper, trots att vi endast bygger omkring hälften av de bostäder som behövs. Därför är det angeläget med satsningar inom både utbildning och praktik för att öka tillgången på arbetskraft. Detta sammantaget är grunden för att forma en ny social bostadspolitik: Att skapa fler bostäder till fler människor.

Det må låta dramatiskt, men om inte samtalen snarast leder till konkret ny politik är hoppet att bota den utbredda bostadsångesten snart förlorat. Det kommer inte att bli enkelt, men vi har trots allt klarat detta tillsammans tidigare. Sundsvall och Sverige förtjänar en politik som skapar verkliga förutsättningar för att fler människor får möjlighet att hitta en egen bostad.

Anders Lago

Förbundsordförande HSB

Tina Mansson Söderlund

Ordförande HSB Södra Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons