Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenters lott faller olika – så tung var min dom från CSN

Annons

Så har då domen kommit från CSN, centrala studiestödsnämnden; Jag är återbetalningsskyldig för den bidragsdel på 2 800 kronor i mån som alla studenter har möjlighet att få om man så önskar. Bidragsdelen är ett bidrag från staten, ligger utanför det vanliga studielånet och är något man inte behöver betala tillbaka, till skillnad från studielånet. I alla fall om man inte gör sig skyldig till följande brott: Man har arbetat för mycket – eller att man har utgått från egna behov och försökt påverka sitt liv.

Läs också: Är du tillräckligt lättstött och förbannad?

Bakgrund: 44 år gammal ändrades mitt liv. Jag separerade och båda barnen var sedan några år tillbaka utflugna. Jag blickade tillbaka på mina 27 år som undersköterska och tänkte på framtiden. Alla rapporter pekade mot att arbetet i vården på olika sätt skulle försämras. Då arbetet var tungt nog som det var, var jag lite rädd att inte orka hela vägen fram till pensionen, om det nu skulle bli ännu lite tyngre. Jag stod mitt i livet och vid ett vägskäl, tyckte jag. Jag funderade klart och bestämde mig för att börja studera. Valet föll på socionomprogrammet. En i mitt tycke tillräckligt bred utbildning för att kunna arbeta med lite allt möjligt när jag blev klar.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Då jag inte är så ung längre funderade jag mycket över hur jag på bästa sätt skulle finansiera min utbildning. Studielån avskräckte mig då jag förstod att min ålder gjorde att återbetalningen till viss del kunde resultera i en sämre disponibel inkomst totalt sett, än den jag redan hade som undersköterska. Det tyckte jag inte var någon vidare bra affär. Löneutvecklingen på socionomsidan var vid den tidpunkten inte heller helt tydlig. Jag bestämde mig därför att fortsätta arbeta 25 procent som undersköterska inom äldreomsorgen. Min disponibla inkomst är då cirka 6 000 kronor i månaden, plus bidragsdelen på 2 800 kronor, det vill säga lika mycket som jag skulle ha haft om jag lånat. Men, jag måste nu alltså betala tillbaka en del av det bidraget.

Jag har kontaktat CSN tre gånger på telefon och två gånger på mail och ifrågasatt systemet. CSN menar då att om man tjänar över den tillåtna gränsen så anses inte behovet av bidragsdelen vara så stort, därför blir man återbetalningsskyldig. Att behoven ser olika ut, det vill säga att som i mitt fall att behovet av att arbeta i stället för att låna, för att förutsättningarna kan se olika ut, till exempel beroende på ålder, tar man alltså inte hänsyn till.

Läs också: Kris för studielånen i USA – då tar man hjälp av CSN-chefen: "Jättespännande"

CSN är bakbundna av politikerbeslut förstår jag dock och de har inga möjligheter att ändra på de bestämmelser som finns. Inkomstuppgifterna hämtas från skatteverket, kort och gott, det har politikerna bestämt och det är de siffror CSN har att förhålla sig till. Men snälla nån: Så länge människor arbetar lagligt spelar det väl ingen roll om man så tjänar en miljon per månad? Det går ju tillbaka till välfärden, samhället och den ekonomiska ruljangsen på ett eller annat sätt och det kan väl aldrig vara fel? Mitt ansvar som student är att klara mina studier, kort och gott. I annat fall, men bara då, ska jag bli återbetalningsskyldig då platsen i stället skulle ha gått till någon annan, bättre motiverad student.

"Skriv ner dina åsikter i synpunktsrutan på hemsidan så tar vi del av det sedan", sa den sista trevliga tjänstemannen på CSN jag talade med igår. Pyttsan. Detta är för viktigt och berör för många för att skrivas på nätet till ingens intresse, ännu en fråga ingen vill ta tag i och där ingen hänsyn tas utifrån livsförutsättningar och livsval. Det kan aldrig vara rätt.

Agneta Hollsten

Socionomstudent, Mittuniversitetet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons