Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studiestödet gör det möjligt att jobba

Annons

Replik på Arbete borde uppmuntras från CSN, ST 24 juni.

Din första insändare gjorde det nödvändigt att förklara hur svenskt studiestöd och inkomstprövningen fungerar. Jag är glad att du nu inser att Sverige har ett av världens mest generösa studiestöd, och att behovsprövningen av inkomsten är frikostig ur ett internationellt perspektiv.

När det gäller frågan om att slopa inkomstprövningen är det en politisk fråga. Det regleras i lag och vill du påverka detta måste vända dig till våra folkvalda politiker. När detta utretts tidigare har det konstaterats att ett slopande av inkomstgränsen skulle bli kostsamt för staten.

När det gäller återkraven vill jag vara tydlig. CSN ska fatta beslut om återkrav när skäl föreligger. Och ett av de vanligaste skälen är att en studerande haft för hög inkomst. Det är CSN:s uppgift som statlig myndighet att realisera det regelverk som våra politiker beslutat om, och även fatta beslut om återkrav.

Däremot vill CSN hellre att det ska bli rätt direkt för den studerande. Därför är det viktigt att en studerande meddelar ändringar av sin inkomst redan under studietiden. Då är det lättare att slippa ett återkrav.

Arbete uppmuntras av CSN. Med hjälp av studiestödet får hundratusentals personer ekonomiskt stöd för att utbilda sig och lättare ta sig till ett arbete varje år. Studiestödet är således viktigt både för samhällets tillväxt och individens möjligheter att förkovra sig.

Klas Elfving

Pressekreterare CSN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons