Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall behöver skapa en cykelkultur

Annons

Replik på Sundsvall måste ta efter andra kommuner, ST 9 juni samt Tvära kast på Sundsvalls cykelbanor, ST 21 juni.

Tack för era synpunkter! Sundsvalls kommun har ambitionen att Sundsvall ska bli en bra stad för cyklister och vi tar gärna emot synpunkter på vad vi kan göra bättre.

Vi kan se att det saknas en cykelkultur i Sundsvall och vi har en del jobb att göra. Exempelvis så är det bara fem procent av antalet resor i Sundsvall som görs med cykel medan många andra jämförbara kommuner ligger på mellan 10 och 20 procent.

Sundsvall kan och ska bli en bra stad att cykla i.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vi har de senaste åren förbättrat drift och underhåll av våra cykelbanor, inte minst på vintern. Vi förbättrar även kontinuerligt de viktigaste cykelvägarna; exempelvis har byggt bättre cykelvägar längs Västra vägen, Fridhemsgatan och Storgatan. Vi arbetar också för att bygga bort de luckor som finns i huvudnätet för cykeltrafik. Tjädervägen i Skönsberg är en sådan saknad länk för cyklister mot Tunadal och Johannedal och där bygger vi nu gång- och cykelväg. Vi vill givetvis att cyklister ska kunna ta sig fram gent och bekvämt. Ibland är det dock nödvändigt att korsa en gata för att byta sida med cykelbanan. Inte heller tvära svängar i nedförsbackar är alltid möjliga att undvika, i en kuperad stad som Sundsvall.

Vår ambition är att huvudnätet för cykeltrafik ska vara välplanerat, ha bra asfaltbeläggning och ha en uppdelning mellan gående och cyklister.

Vi jobbar även aktivt med beteendepåverkande åtgärder för att få fler Sundsvallsbor att prova på ett nytt och hållbart sätt att resa. Genom detta är förhoppningen att även öka förståelsen mellan olika grupper av trafikanter så som gående, cyklister, bilister och bussresenärer.

Vi ser att det är färre barn som cyklar till skolan idag än vad det var för tio år sedan. För att skapa en cykelkultur i Sundsvall behöver vi bygga den från grunden och få med våra barn upp i sadeln. Vi behöver låta våra barn cykla i större utsträckning och framför allt till och från skolan. Forskning visar att de barn som cyklar eller går till skolan presterar även bättre i skolbänken under dagen. Vi har under våren träffat över 650 barn från förskola till årskurs sex där vi har pratat om just cykling och trafikvett. Barnen vill ut och cykla och vi vuxna behöver ge dem rätt förutsättningar för att kunna det.

Vi tror som er, att Sundsvall kan bli en riktigt bra cykelstad och välkomnar fortsatta synpunkter.

Maria Chruzander

Avdelningschef, Gatuavdelningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons